Putin: Rusko bude pokračovať v nezávislej zahraničnej politike napriek nátlaku

NETKY.SK • 10 Február 2015, 12:35 • 2 min
Putin: Rusko bude pokračovať v nezávislej zahraničnej politike napriek nátlaku

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko bude aj naďalej viesť nezávislú zahraničnú politiku, a to aj napriek tlakom v "dnešnej zložitej medzinárodnej situácii".

slovakia

left justify in out

V posolstve adresovanom ruským diplomatom pri príležitosti ich profesionálneho sviatku Putin zdôraznil význam efektívnej práce ministerstva zahraničných vecí, veľvyslanectiev, konzulátov a ďalších zastupiteľských úradov.

 

Ich práca "je zárukou, že Ruská federácia, bez ohľadu na to, akému veľkému tlaku je vystavená, bude aj naďalej pokračovať v nezávislej zahraničnej politike", zodpovedajúcej základným záujmom ruského národa a celosvetovej bezpečnosti a stability.

 

Putin podľa agentúry TASS upozornil, že ruskí diplomati majú teraz pred sebou závažné úlohy: napríklad posilnenie eurázijskej ekonomickej spolupráce, či rozvoj vzťahov s partnermi z rôznych kontinentov.

 

Ruský prezident ocenil, že ruská diplomacia "obratne a dôsledne obhajovala národné záujmy a významne prispievala k posilneniu postavenia krajiny" vo svete. 

 

"Naši diplomati sa vždy vyznačovali vlastenectvom, kompetentnosťou a spoľahlivým plnením povinností," uviedol Putin, ktorý vyjadril presvedčenie, že ruská diplomacia bude aj naďalej pracovať v duchu svojej "slávnej tradície" a "s plným nasadením v prospech vlasti".

 

Rusko je pod silným tlakom západných spojencov od začiatku krízy na Ukrajine, ktorú podľa Moskvy spustila zmena tamojších mocenských pomerov, keď bol po mohutných a krvavých protivládnych protestoch funkcie prezidenta zbavený jej spojenec Viktor Janukovyč. 

 

Následne došlo k ďalšej eskalácii napätia vo vzťahoch medzi Kyjevom a Moskvou, keď sa Krymský polostrov - dovtedy patriaci Ukrajine - na základe sporného referenda stal subjektom Ruskej federácie. 

 

Tento krok poslúžil proruským silám v Donbase na východe Ukrajiny, aby sa tiež začali zasadzovať za pripojenie tohto regiónu k Rusku, čo však Kyjev odmieta dopustiť. Preto vlani v apríli proti jednotkám proruských separatistov, ktorí v oblasti Donbasu vyhlásili samozvané ľudové republiky, začal tzv. protiteroristickú operáciu. Tá si doteraz vyžiadala vyše 5000 obetí na životoch. 

 

Moskva od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny popiera obvinenia Západu a kyjevskej vlády, že separatistom dodáva zbrane, muníciu a vojakov. Západ Moskvu a jej sympatizantov na východe Ukrajiny potrestal už celou sériou sankcií. Najnovšie kolo sankcií uvalila EÚ na Rusko uplynulý pondelok, ich implementácia však závisí od toho, ako sa vyvinú rokovania o najnovšej francúzsko-nemeckej iniciatíve na ukončenie konfliktu v Donbase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona