Putin: Ruské sily sú schopné vrátiť sa do Sýrie v priebehu niekoľkých hodín

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 15:44 • 2 min
Putin: Ruské sily sú schopné vrátiť sa do Sýrie v priebehu niekoľkých hodín

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko je v prípade nutnosti schopné obnoviť svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ak to bude potrebné, Rusko je doslova v priebehu niekoľkých hodín schopné zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v regióne do objemu adekvátneho situácii a využiť arzenál všetkých druhov, ktoré máme" k dispozícii, uviedol Putin na dnešnom stretnutí s príslušníkmi ruskej armády.


Podľa agentúry TASS Putin súčasne poznamenal, že Rusko by k tomu pristúpilo nerado, lebo "vojenská eskalácia - to nie je naša voľba". Zdôraznil tiež, že Rusko sa preto "spolieha na zdravý rozum všetkých strán", na oddanosť sýrskeho vedenia i opozície mierovému procesu. Agentúra Reuters uviedla, že Putin označil ruskú misiu v Sýrii za úspech.


Rusko začalo v Sýrii uskutočňovať nálety zamerané proti teroristickým skupinám Islamský štát (IS) a Front an-Nusra koncom septembra minulého roka, a to na základe žiadosti sýrskej vlády. Západ však Moskvu obviňoval z toho, že útočí aj na takzvanú umiernenú opozíciu.


Putin v pondelok 14. marca nariadil ruskej armáde stiahnutie hlavnej časti ruských ozbrojených síl zo Sýrie. "Úloha, ktorú ministerstvo obrany a ozbrojené sily pred sebou mali, bola bezo zvyšku splnená," povedal Putin ministrovi obrany Sergejovi Šojgu.


V pondelkovom vyhlásení Kremľa sa uvádzalo, že na odsune ruských jednotiek zo Sýrie sa dohodol sýrsky prezident Bašár Asad s Putinom po tom, ako ruské vojenské letectvo splnilo v Sýrii svoje základné úlohy. Rusko však ponechá v krajine vojenské stredisko, ktoré bude monitorovať dodržiavanie prímeria, písalo sa v danom vyhlásení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies