Putin: Ruské banky musia napriek problémom pokračovať v aktivitách na Ukrajine

NETKY.SK • 23 September 2014, 06:47 • 2 min
Putin: Ruské banky musia napriek problémom pokračovať v aktivitách na Ukrajine

MOSKVA - Ruské banky musia aj napriek súčasnej zložitej situácii naďalej pokračovať vo svojich aktivitách na Ukrajine, pretože ich odchod by ukrajinskú ekonomiku výrazne poškodil. Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Aktivity ruských bánk (na Ukrajine) by jednoznačne mali pokračovať. Ruské banky sa na celkovom bankovom sektore Ukrajiny podieľajú 30 % a ak by svoju činnosť zastavili, dôsledky pre ukrajinskú ekonomiku by boli obrovské," povedal Putin počas rokovaní so šéfom jednej z najväčších ruských bánk VTB Andrejom Kostinom.
      

Samotná VTB prišla v dôsledku ukrajinskej krízy počas tohto roka o vyše dve desiatky miliárd rubľov, povedal Kostin. "Problémy sú navzájom prepojené. Prudké zhoršenie hospodárskej situácie na Ukrajine, pokles ekonomiky, výrazná devalvácia národnej meny, ako aj celková politická situácia viedli k výraznému poklesu platobnej disciplíny. Od začiatku roka sme prišli približne o 26 miliárd rubľov (524,97 milióna eur) a predpokladám, že do konca roka sa táto hodnota zdvojnásobí," povedal Kostin. Napriek tomu však banka svoju činnosť v krajine zastaviť neplánuje, dodal.
      

Destabilizovanú ekonomiku Ukrajiny, kde inflácia dosahuje 14 % a mena zaznamenáva oproti doláru historické minimá, drží momentálne nad vodou záchranný úver od Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond v apríli schválil Kyjevu 2-ročný pohotovostný úver v celkovej hodnote 17 miliárd USD (13,23 miliardy eur). Začiatkom septembra MMF poskytol Ukrajine druhú tranžu úveru v hodnote takmer 1,4 miliardy USD. Z tejto sumy chce Kyjev približne 1 miliardu USD použiť na podporu štátneho rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies