Putin: Ruská ekonomika sa môže vrátiť k rastu za menej ako dva roky

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 13:05 • 2 min
Putin: Ruská ekonomika sa môže vrátiť k rastu za menej ako dva roky

MOSKVA - Ruská ekonomika, ktorá momentálne zápasí s recesiou, sa môže vrátiť k rastu za menej ako dva roky, aj keď Západ nezruší sankcie proti Moskve.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin a informovala o tom agentúra Reuters.
     

Putin v televíznom prejave k národu pripustil, že pád rubľa a sankcie Západu za prístup Moskvy ku kríze na Ukrajine spôsobili ruskej ekonomike vážne problémy. Ale na otázku, či platí jeho pôvodná predpoveď, že ruská ekonomika sa v priebehu dvoch rokov zotaví z krízy uviedol, že vzhľadom na súčasné posilňovanie rubľa a rast ruských akciových trhov to môže byť aj skôr.
     

Ruský prezident dal tiež jasne najavo, že z ekonomických problémov svojej krajiny vrátane vysokej inflácie a klesajúcich príjmov, obviňuje Západ. Vyhlásil doslova, že sankcie boli politicky motivované a obvinil západné mocnosti, že chcú "ovládnuť" Rusko.
     

"Myslím, že nesúvisia priamo s udalosťami na Ukrajine," povedal prezident a dodal, že sankcie zostali v platnosti, hoci Kyjev podľa neho zlyhal a nezaviedol v plnom rozsahu dohodu o prímerí. Rusko tak nemôže očakávať v blízkej dobe zrušenie sankcií, keďže sú "čisto politické", skonštatoval.
     

Putin sa už od roku 2000, keď sa prvýkrát stal ruským prezidentom, pravidelne raz ročne prihovára prostredníctvom televízie k národu a odpovedá na celú škálu otázok od lokálnych problémov s bývaním cez regionálne problémy až po medzinárodné konflikty.
     

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že podľa odhadu ruskej centrálnej banky sa výkon ekonomiky tento rok zníži o 3,5 až 4 % a na budúci rok klesne o 1 až 1,6 %. 

     

Medzinárodný menový fond (MMF) tento týždeň zhoršil prognózu vývoja ruskej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Podľa MMF klesne ruská ekonomika v roku 2015 až o 3,8 %, a nie o 3 %, ako odhadoval ešte v januári.
     

A zatiaľ čo v januári predpokladal pokles hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska v roku 2016 o 1 %, najnovšie očakáva jeho zníženie o 1,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies