Putin: Ruská ekonomika má najhoršie obdobie krízy za sebou

NETKY.SK • 17 December 2015, 13:06 • 2 min
Putin: Ruská ekonomika má najhoršie obdobie krízy za sebou

MOSKVA - Ruská ekonomika má už najhoršie obdobie krízy za sebou, uviedol dnes na výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin, pričom dodal, že od 2. štvrťroka tohto roka zaznamenáva ekonomika náznaky stabilizácie. Na budúci rok očakáva Moskva rast ekonomiky o 0,7 % a v ďalších rokoch by sa tempo rastu malo zvyšovať. Informovali o tom agentúry TASS, Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Putin uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) v septembri aj októbri zaznamenal medzimesačne mierny rast a rovnakým smerom sa uberá aj priemyselná produkcia. Vláda preto od budúceho roka počíta s postupným rastom ekonomiky, aj keď odhad vychádza z optimistickejších cien ropy, než momentálne dosahujú. V tomto smere bude nevyhnutné urobiť určité úpravy, dodal prezident.

 

"Vláda predpokladá, že v roku 2016 by ruská ekonomika mala dosiahnuť rast na úrovni okolo 0,7 %, v roku 2017 by sa tempo malo zrýchliť na 1,9 % a v roku 2018 na 2,4 %," uviedol Putin. Upozornil však, že údaje vychádzajú z očakávanej ceny ropy na úrovni 50 USD (45,73 eura) za barel (159 litrov) v roku 2016, čo je príliš optimistická prognóza. Z tohto dôvodu bude podľa neho potrebné do určitej miery prehodnotiť federálny rozpočet na rok 2016.

 

"Dnes cena ropy dosahuje okolo 38 USD, takže tam (v rozpočte) budeme musieť niečo upraviť," dodal s tým, že vláda nebude reagovať unáhlene, nakoľko by to mohlo zasiahnuť výdavky na sociálne zabezpečenie. Vláda je však pripravená na viaceré možnosti vývoja.

 

Pozitívom je aj znižovanie odlevu kapitálu, dodal Putin. Ruské ministerstvo financií v ostatných dňoch zverejnilo novú prognózu v tejto oblasti a očakáva, že odlev kapitálu dosiahne v roku 2015 okolo 60 miliárd USD. To je podstatne menej, než predpokladalo v predchádzajúcom období.

 

Dobre sa podľa prezidenta vyvíja aj rozpočtový deficit. Ako povedal, jeho úroveň by ku koncu tohto roka mala dosiahnuť 2,8 až 2,9 % HDP, čo je dostatočne uspokojivý ukazovateľ súčasnej ekonomickej situácie. Rovnako sa stabilizoval aj trh práce. "Nezamestnanosť dosahuje okolo 5,6 %. Ak sa pozrieme späť na rok 2008, je jasné, že je to výsledok solídnej práce vlády," dodal ruský prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies