Putin: Ruská ekonomika je stabilná, za turbulenciami sú externé faktory

NETKY.SK • 18 December 2014, 13:01 • 2 min
Putin: Ruská ekonomika je stabilná, za turbulenciami sú externé faktory

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin považuje domácu ekonomiku aj napriek prepadu rubľa za stabilnú. Aktuálne turbulencie podľa neho spôsobili externé faktory. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Za prvých 10 mesiacov 2014 vzrástla ruská ekonomika o 0,6 % až 0,7 %, uviedol dnes Putin na koncoročnej tlačovej konferencii a prvej od drastického prepadu rubľa. Aj napriek turbulenciám budú štátne príjmy v tomto roku vyššie ako výdavky, predpovedal ruský prezident.
     

Podľa Putina je posilnenie rubľa nevyhnutné. Centrálna banka a vláda prijímajú potrebné opatrenia. Aktuálnu situáciu spôsobili predovšetkým externé faktory. "Externé ekonomické faktory majú negatívny vplyv na ekonomiku, predovšetkým ceny ropy a plynu."
     

"Ak sa bude situácia vyvíjať nepriaznivo, budeme musieť zmeniť naše plány. Nepochybne budeme musieť znížiť niektoré výdavky. Avšak je nevyhnutný pozitívny obrat a koniec súčasnej situácie." Globálna ekonomika bude podľa Putina pokračovať v raste a ruské hospodárstvo sa zotaví z terajších turbulencií. V prípade realizácie najpesimistickejšieho scenára externého vývoja sa situácia upokojí v priebehu dvoch rokov, predpokladá Putin. "Situácia sa však môže začať zlepšovať aj v 1. kvartáli, v polovici alebo na konci budúceho roka." Ruská ekonomika sa nejakým spôsobom bude musieť adaptovať na nízke ceny energií, dodal Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies