Putin rozkázal dokončiť štadión v Petrohrade načas, inú možnosť nepripúšťa

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 16:37 • 2 min
Putin rozkázal dokončiť štadión v Petrohrade načas, inú možnosť nepripúšťa

MOSKVA - Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin nariadil zvýšiť tempo viaznucej výstavby nového štadióna v Petrohrade, na ktorom by sa mali hrať zápasy futbalových majstrovstiev sveta 2018.

slovakia

left justify in out

Projekt s pracovným názvom Zenit Arena je rozostavaný už deväť rokov, radnici minulý týždeň došla trpezlivosť a odstúpil od zmluvy s hlavným dodávateľom, firmou Transstroj. Kremeľ to nenechal bez odozvy, v pondelok vydal Putin dekrét, v ktorom neponechal žiaden priestor na možnosť oneskorenia - štadión musí byť postavený včas.


So štadiónom za 39 miliárd rubľov (553 miliónov eur) sa počíta ako s dejiskom semifinálového zápasu MS. Pred vplyvmi medzinárodných sankcií a nízkej ceny ropy na trhoch boli Rusi pripravení investovať doň miliardu amerických dolárov, čím by sa zaradil k najdrahším na svete.


Dôvodov odstúpenia od zmluvy mala petrohradská radnica hneď niekoľko: opakované meškania prác, zvyšovanie nákladov a nevyúčtované financie vo výške 39 miliónov USD, ktoré firma dostala na účet.


"Za všetky tie roky sa generálny dodávateľ Transstroj prezentoval troma črtami: nie sme schopní postaviť štadión načas, dajte nám peniaze a nekontrolujte nás. Sám stratil dôveru tým, že porušoval zmluvné záväzky, nestíhal plniť kľúčové termíny a vydávať dôležité manažérske rozhodnutia," vyhlásil zástupca petrohradského guvernéra Igor Albin. Samospráva k tomu všetkému zistila, že namiesto proklamovaných 3000 robotníkov na stavbe pracuje iba 1200.


Petrohradský štadión mali dokončiť v tomto kalendárnom roku. Zmena dodávateľa bude podľa šéfa parlamentnej komisie pre dohľad nad prípravami MS 2016 Vadima Ťulpanova znamenať, že mesto na Neve vypadne zo zoznamu hostiteľov budúcoročného Pohára konfederácií FIFA. "Nechcem petrohradskú radnicu poučovať, ale zmena generálneho dodávateľa šesť mesiacov pred plánovanou dostavbu nie je dobrý krok. Ak štadión v decembri neskolaudujú, júnový turnaj sa nedá stihnúť," uviedol minulý týždeň Ťulpanov s tým, že projekt je na 85 percent hotový. Minister športu Vitalij Mutko trval na tom, že Petrohrad bude dejiskom testovacieho podujatia, a Putin má na vec rovnaký názor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies