Putin: Rozhovory s Erdoganom boli konštruktívne a dôležité pre ďalšie vzťahy

NETKY.SK • 10 August 2016, 08:16 • 2 min
Putin: Rozhovory s Erdoganom boli konštruktívne a dôležité pre ďalšie vzťahy

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin označil svoje dnešné stretnutie s tureckou hlavou štátu Recepom Tayyipom Erdoganom za konštruktívne. Podľa slov šéfa Kremľu malo stretnutie v Petrohrade veľký význam pre ďalšie bilaterálne vzťahy medzi Moskvou a Ankarou, píše agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Absolvovali sme dôležitú a - podotýkam - konštruktívnu konverzáciu ohľadom širokého spektra vzájomných väzieb, ako aj o medzinárodnej agende," uviedol Putin na tlačovej konferencii po skončení rokovania. Podľa neho rozhovory určili smer ďalších krokov k obnove plnohodnotných vzťahov medzi oboma krajinami.

 

Lídri sa venovali tiež otázke sýrskej krízy. "Sme presvedčení, že demokratické zmeny je možné dosiahnuť iba demokratickým spôsobom. Toto je náš princíp. Vymenili sme si informácie a spoločne sa pokúsime nájsť riešenie," vyhlásil ruský prezident a zdôraznil, že obom krajinám ide o nastolenie mieru v Sýrii.

 

"Tento spoločný prístup využijeme ako základ pre hľadanie obojstranne prijateľného riešenia," povedal Putin.

Putin sa pred novinármi vyjadril, že vzhľadom na situáciu z uplynulých mesiacov je opätovné nadviazanie dialógu s Tureckom zložité, avšak cieľom je obnovenie pôvodnej úrovne vzájomných vzťahov. Potvrdil, že Rusko "postupne" stiahne svoje sankcie voči Turecku, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu potravín.

 

Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa naštrbili vlani na jeseň, keď turecké vzdušné sily zostrelili ruský bombardér Su-24 pri hraniciach Sýrie. Moskva požadovala od Ankary ospravedlnenie, odškodnenie a potrestanie zodpovedných. Erdogan v júli napísal Putinovi list, v ktorom sa ospravedlnil za tento tragický incident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies