Putin privítal v Soči tureckého lídra Erdogana na rozhovoroch o Sýrii

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 16:56 • 2 min
Putin privítal v Soči tureckého lídra Erdogana na rozhovoroch o Sýrii

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin privítal dnes svojho tureckého partnera Recepa Tayyipa Erdogana v ruskom meste Soči na rozhovoroch, ktoré sa podľa očakávania budú sústreďovať na konflikt v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Putin označil návštevu za "veľmi dobrú príležitosť diskutovať o kľúčových záležitostiach v dvojstrannej spolupráci a o hlavných problémoch v medzinárodnej politike, predovšetkým o tých najzávažnejších, ako je sýrska kríza".

 

Erdogan na to zareagoval slovami, že ho "potešila možnosť letieť ponad Čierne more, od pobrežia k pobrežiu, a prísť ako hosť k drahému priateľovi". Uviedol to Kremeľ v prepise úvodných vyjadrení oboch lídrov, ktorí sa stretli v Putinovej rezidencii v Soči na pobreží Čierneho mora.

 

"Nepochybne najdôležitejšou témou našich rozhovorov s pánom Putinom je Sýria," povedal Erdogan na tlačovej konferencii v tureckom hlavnom meste Ankara ešte pred odletom do Soči.

 

Rusko a Turecko obnovujú svoje vzťahy, ktoré naštrbilo zostrelenie ruského vojenského lietadla tureckou stíhačkou na turecko-sýrskej hranici koncom roka 2015.

 

"Budeme udržiavať spoluprácu s Ruskom pri riešení krízy," povedal Erdogan v Ankare. Vyzval na zrušenie dvojstranných obchodných obmedzení, ktoré platia už rok a pol, od vzniku roztržky medzi oboma krajinami.

 

Rusko, Turecko a Irán sú sprostredkovateľmi sýrskych mierových rozhovorov v neutrálnom Kazachstane. Rusko a Irán sú hlavnými podporovateľmi sýrskeho režimu prezidenta Bašára Asada, ale Turecko podporuje určité povstalecké skupiny snažiace sa o zvrhnutie Asada.

 

Najnovšie kolo mierových rozhovorov sa začalo dnes v kazašskej metropole Astana, kde sa očakáva aj účasť osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu. Rozhovory majú vydláždiť cestu pre vytvorenie bezpečných zón v Sýrii, ktorých účelom je zmiernenie humanitárnej krízy. Avšak delegácia sýrskej opozície vyhlásila, že preruší účasť na uvedených rozhovoroch, kým sa neskončia útoky na oblasti kontrolované povstalcami.

 

"Delegácia zostane v Astane, ale nemôžeme sedieť za rokovacím stolom, keď pokračujú zločiny proti našim ľuďom po celej Sýrii," povedal zástupca sýrskej opozície Jahjá al-Arídí pre tlačovú agentúru DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies