Putin prisľúbil Abcházsku politickú a vojenskú podporu

NETKY.SK • 8 August 2017, 19:38 • 2 min
Putin prisľúbil Abcházsku politickú a vojenskú podporu

TBILISI - Ruský prezident Vladimir Putin navštívil dnes Abcházsko a vyjadril podporu tomuto gruzínskemu odštiepeneckému regiónu. Podľa jeho slov bude Moskva pokračovať v politickej i vojenskej podpore tejto oblasti, pričom je odhodlaná zaručovať Abcházsku bezpečnosť a nezávislosť.

slovakia

left justify in out

"Najdôležitejšie je to, že máme s Abcházskom veľmi dobré vzťahy. Sme zárukou jeho bezpečnosti a nezávislosti. Som si istý, že to tak zostane i v budúcnosti," vyhlásil Putin na stretnutí s abcházskym prezidentom Raulom Chadžimbom v abcházskom čiernomorskom letovisku Picunda. Lídri hovorili najmä o rozvoji abcházskej ekonomiky.

 

Abcházsko a ďalší gruzínsky odštiepenecký región Južné Osetsko sa v roku 2008 stali predmetom rusko-gruzínskej vojny. Oba regióny sa dostali do konfliktu s gruzínskymi silami, nasledovala ruská vojenská intervencia. Oba regióny neskôr vyhlásili samostatnosť, ktorú však uznalo iba niekoľko členských štátov OSN.

 

Zmienený konflikt mal paralelu s aktuálnou situáciou na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti bojujú proti ukrajinským vládnym silám, všíma si agentúra DPA. Oba konflikty vypukli na pozadí snáh o nastolenie užších vzťahov Gruzínska a Ukrajiny so Západom. Oba štáty sa zároveň usilujú o vstup do NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies