Putin v Budapešti vyjadril spokojnosť s vývojom spolupráce Ruska s Maďarskom

NETKY.SK • 28 August 2017, 13:24 • 2 min
Putin v Budapešti vyjadril spokojnosť s vývojom spolupráce Ruska s Maďarskom

BUDAPEŠŤ - Ruský prezident Vladimir Putin priletí dnes do Budapešti na majstrovstvá sveta v džude. V športovej hale Papp László Sportaréna sa stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a spolu s mongolským prezidentom Chaltmágínom Battulgom si pozrú otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta, informoval denník Magyar Idök Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

slovakia

left justify in out

Prísne mimoriadne bezpečnostné opatrenia a protestujúci aktivisti sprevádzali dnes prílet prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina do Budapešti.

 

Letecký špeciál Tu-214, s ktorým prezident a jeho delegácia podľa nepotvrdených informácií pricestovali, pristál krátko po 12.00 h. Podľa údajov leteckého portálu Flightradar24.com bolo ako cieľová destinácia stroja ruskej vládnej letky pôvodne uvedené ruské čiernomorské mesto Soči, avšak lietadlo od začiatku smerovalo z Moskvy na západ - cez Bielorusko, Poľsko a Slovensko do Maďarska.

 

Na trase medzi letiskom a športovou halou, ktorú v Budapešti ruská hlava štátu absolvuje, platia obmedzenia až do neskorého večera. Poklopy mestskej kanalizácie na nej privarili.

 

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ešte v piatok spresnil, že Putin síce pricestuje do maďarskej metropoly na otvorenie športového podujatia, ale v jeho delegácii bude aj niekoľko ministrov ruskej vlády, medzi nimi aj šéf rezortu zdravotníctva, ktorý je spolupredsedom maďarsko-ruskej hospodárskej zmiešanej komisie. Ministri absolvujú pracovné plenárne zasadnutie s maďarskými partnermi.

 

Hodnotenie ruského prezidenta na Západe je podľa maďarského analytika Andrása Deáka tri roky po anexii Krymu veľmi rozdielne. "V rusko-amerických vzťahoch došlo ku kroku späť ešte aj v porovnaní s obdobím vládnutia prezidenta Baracka Obamu. Donald Trump síce naznačil istú snahu zlepšiť vzťahy s Moskvou, Kremeľ sa ale v súčasnosti denne spomína vo Washingtone, preto sa nikto neodváži dať s Rusmi do reči z obavy o svoje miesto," konštatoval Deák.

 

V Európe si však podľa analytika uvedomili, že s Ruskom treba vybudovať samostatnú stratégiu, na Američanov sa totiž nemožno spoľahnúť. Vzťahy Európy s Ruskom pomaly smerujú k normalizácii, pričom sa ale nezabúda na situáciu Ukrajiny.

 

Putin si v Budapešti pri tejto príležitosti prevezme od Debrecínskej univerzity titul čestný občan (civis honoris causa).

 

Ruský prezident navštívil Maďarsko naposledy 1. februára, keď s Orbánom rokoval o vzájomných hospodárskych vzťahoch a v rámci nich aj o pripravovanom projekte rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi.

 

"Som rád, že o vzájomných vzťahoch môžem hovoriť na pôde športového podujatia. Napriek ťažkostiam sa hospodárske procesy vyvíjajú dobre. Vlani sme zaznamenali deväťpercentný pokles vo vzájomnom obchode, v prvom polroku tohto roka však už rast dosiahol 27 percent," povedal Putin podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorú citoval maďarský spravodajský server Index.hu.

 

Ruský prezident s radosťou konštatoval, že ruské investície v Maďarsku dosiahli 1,5 miliardy dolárov (1,27 miliardy eur). Putin ubezpečil Orbána, že financovanie projektu rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi je zabezpečené vo výške 12 miliárd dolárov (10,16 miliardy eur). "Na budúci rok sa môžu už začať práce na mieste tohto projektu," dodal prezident Ruska.

 

Proti Putinovej návšteve protestovali viaceré skupiny aktivistov a opozičných politikov. Bezpečnostná služba vyviedla zo športovej haly aktivistov strany Momentum, ktorí mali na sebe masky ruského prezidenta.

 

Bývalý socialistický minister zahraničných vecí László Kovács v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV povedal, že Putin, ktorý v tomto roku rokoval v Budapešti už 1. februára, návštevami Maďarska chce demonštrovať, že má voľný vstup do Európy, pričom Orbán týmto vzťahom s Putinom môže provokovať Európsku úniu. "Ich spoločným menovateľom je, že ani jeden z nich nie je vítaným hosťom v demokraticky zriadených krajinách," zdôraznil Kovács.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies