Putin: Priemerná dĺžka života v Rusku v roku 2016 dosiahne 71 rokov

NETKY.SK • 3 December 2015, 12:20 • 2 min
Putin: Priemerná dĺžka života v Rusku v roku 2016 dosiahne 71 rokov

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes vo svojom posolstve k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia podrobne venoval aj oblasti školstva, zdravotníctva a sociálnej sfére.

slovakia

left justify in out

Žiadal napríklad zvýšiť kvalitu vzdelávania a vytvárať nové študijné miesta, pričom nariadil vyčleniť sumu do 50 miliárd rubľov na opravy školských budov.

 

Navrhol tiež vrátiť sa k praxi zaužívanej v časoch Sovietskeho zväzu: zapojiť firmy a podnikateľov do práce centier voľného času. Vyzval, aby školské zariadenia venovali osobitnú pozornosť nadaným deťom a vytvorili im podmienky pre ich vedomostný rast. Upriamil pozornosť aj na morálny profil učiteľa, ktorý musí byť deťom a študentom vzorom.

Pokiaľ ide o sociálnu sféru a zdravotníctvo, Putin informoval, že priemerná dĺžka života by v Rusku do roku 2016 mala podľa predbežných odhadov presiahnuť 71 rokov. Upozornil, že v priebehu uplynulých desiatich rokov sa tento ukazovateľ zvýšil o viac než päť rokov, čo je podľa Putina dôsledok politiky v oblasti verejného zdravotníctva.

 

Za ďalší výdobytok ruského zdravotníctva Putin označil fakt, že väčšina operácií sa v krajine vykonáva bez čakania.

 

Dodal však, že v systéme povinného zdravotného poistenia by bolo vhodné vyčleniť osobitnú "federálnu časť" na financovanie drahých zákrokov, ktoré sa zvyčajne robia vo federálnych zdravotníckych zariadeniach a klinikách. Nariadil parlamentu, aby príslušné zmeny v zákone prijal v rámci jarného zasadania. Súčasne požiadal vládu o čo najprísnejšiu kontrolu zdravotných poisťovní.

 

V rámci podpory pôrodnosti v Rusku sa Putin vyslovil za predĺženie programu vyplácania tzv. materského kapitálu o ďalšie dva roky. Ide o pomerne veľkú sumu peňazí vyplácanú rodinám po narodení alebo osvojení druhého a každého ďalšieho dieťaťa, ktorá je účelovo viazaná na nákup nehnuteľnosti pre novú rodinu, vzdelávanie dieťaťa alebo dôchodkové sporenie rodičov. Putin pritom uznal, že pokračovanie v tomto vládnom programe, ktorý funguje od roku 2007, zrejme spôsobí problémy v rozpočte, ale označil ho za nutný.

 

Putin okrem toho informoval o vzniku špeciálneho programu prezidentských grantov: ich poberateľmi budú vybrané neziskové organizácie, ktoré sa už "osvedčili ako dobrí partneri štátu pri realizácii sociálnych projektov", a to najmä v malých mestách a dedinách. Takéto organizácie podľa Putina získajú príslušný právny status a budú mať nárok na daňové úľavy a iné zvýhodnenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies