Putin pricestuje do Budapešti 17. februára

NETKY.SK • 21 Január 2015, 10:30 • 2 min
Putin pricestuje do Budapešti 17. februára

BUDAPEŠŤ - Ruský prezident Vladimir Putin pricestuje 17. februára na pracovnú návštevu Maďarska, oznámil dnes vo verejnoprávnej televízii maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

slovakia

left justify in out

Šéf diplomacie poznamenal, že Putin opätuje vlaňajšiu moskovskú návštevu premiéra Viktora Orbána. Témami rozhovorov budú dvojstranné politické a hospodárske vzťahy, záležitosti energetickej bezpečnosti, ale aj ukrajinský ozbrojený konflikt, dodal Szijjártó.        

 

Podľa pôvodných správ médií zo začiatku januára mal Putin navštíviť Budapešť až v marci - mesiac po návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá pricestuje 2. februára.

 

Szijjártó v tejto súvislosti zdôraznil, že dlhodobým záujmom Európy je vybudovať s Ruskom spoluprácu založenú na partnerskom vzťahu pri vzájomnej úcte a dodržiavaní medzinárodných právnych noriem, čoho predpokladom je plnenie dohôd podpísaných v Minsku.

 

"K obnoveniu konkurencieschopnosti Európskej únie je potrebný zdravý vzťah s Ruskom," zdôraznil maďarský minister, podľa ktorého bude v spolupráci s Ruskom omnoho ľahšie riešiť množstvo globálnych výziev, akými sú boj proti terorizmu, Islamský štát, iránska situácia či mierový proces na Blízkom východe.

 

Ruská hlava štátu navštívila Maďarsko naposledy v čase vlády premiéra Ferenca Gyurcsánya koncom februára 2006. Vtedy opozičná strana Fidesz označila podporu projektu plynovodu Južný prúd (South Stream) zo strany Gyurcsányovho kabinetu za vlastizradu.

 

Orbán však v roku 2010 urobil radikálny obrat a v novembri vycestoval do Moskvy. Začiatkom vlaňajšieho roka sa potom s ruskou stranou dohodol na projekte rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi, konštatuje ľavicový denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona