Putin pricestoval na dvojdňovú návštevu Turecka

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 16:39 • 2 min
Putin pricestoval na dvojdňovú návštevu Turecka

ISTANBUL - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v utorok na návštevu Turecka. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu od víťazstva v marcových prezidentských voľbách, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Putin pristál v Ankare, kde sa ešte v priebehu dňa zúčastní na slávnostnom spustení výstavby prvej tureckej atómovej elektrárne Akkuyu, ktorá je spoločným projektom oboch krajín. V stredu čaká Putina summit o Sýrii.

 

Putin sa stretne i so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri sa len v minulom roku zišli osemkrát na pozadí zlepšujúcich sa bilaterálnych vzťahov najmä v oblasti energetickej spolupráce.

 

Moskva je najväčším dodávateľom zemného plynu do Turecka. Podľa vládnej agentúry TurkStat vynaložila Ankara vlani na dovoz energetických komodít vyše 37 miliárd dolárov, čo je v porovnaní s rokom 2016 nárast o 37 percent.

 

Atómová elektráreň Akkuyu za 20 miliárd dolárov sa bude nachádzať na juhu krajiny. Spustenie jej prevádzky sa očakáva v roku 2023, pričom zariadenie má vyrábať desať percent elektrickej energie celej krajiny.

 

Ďalším spoločným rusko-tureckým projektom v oblasti energetiky je plánovaný plynovod TurkStream za vyše 12 miliárd dolárov, ktorý bude zásobovať Turecko i južnú Európu.

 

Ankara rokuje s Moskvou aj o nákupe ruského protilietadlového raketového systému S-400, čo vyvoláva znepokojenie niektorých spojencov Turecka v NATO.

 

Putin a Erdogan sa spolu s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním zúčastnia v stredu v Ankare na trilaterálnom summite o sedemročnom sýrskom konflikte. Hovoriť sa bude o vytvorení deeskalačných zón a humanitárnych otázkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies