Putin pri príležitosti Dňa obrancu vlasti ocenil ruských vojakov v Sýrii

NETKY.SK • 22 Február 2016, 14:08 • 2 min
Putin pri príležitosti Dňa obrancu vlasti ocenil ruských vojakov v Sýrii

MOSKVA - Ozbrojené sily Ruskej federácie riešia nanajvýš vážne úlohy na zabezpečenie ruských národných záujmov, vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin na slávnostnom stretnutí pri príležitosti Dňa obrancu vlasti, ktorý pripadá na 23. februára.

slovakia

left justify in out

Putin na sobotňajšom slávnostnom stretnutí konštatoval, že v bojoch v Sýrii "naši vojaci a dôstojníci chránia záujmy Ruskej federácie, ničia bojovníkov, ktorí priamo označujú našu vlasť za nepriateľa a neskrývajú svoje plány rozšíriť svoju expanziu na územie Ruska a Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ)".

Deň obrancu vlasti si 23. februára okrem Ruska a Bieloruska v minulosti pripomínala aj Ukrajina. Tá v roku 2015 zaviedla pre tento sviatok názov Deň obrancov Ukrajiny a pripomína si ho 14. októbra.

 

"Bojová práca letcov Vzdušno-kozmických síl (VKS), námorníkov a ďalších logistických jednotiek si zaslúži najvyššie ocenenie. V neľahkých podmienkach pomáhajú sýrskej vládnej armáde a ďalším účastníkom protiteroristického boja poraziť bojovníkov a chrániť civilné obyvateľstvo pred násilím, barbarstvom," povedal Putin.

 

"Vždy sme sa usilovali riešiť akékoľvek sporné problémy výlučne politickými a diplomatickými prostriedkami, viackrát sme napomohli stabilizovať situáciu v rôznych krajinách a častiach sveta, pomáhali sme hasiť akútne konflikty. Budeme sa o to usilovať aj v danom prípade," pokračoval ruský prezident.

 

"Zároveň však naše ozbrojené sily musia byť vždy pripravené rýchlo a adekvátne reagovať na potenciálne hrozby, zastaviť akúkoľvek provokáciu alebo agresívne činy proti Rusku," uviedol Putin. Jeho vyhlásenie zverejnila internetová stránka Kremľa.

 

Nie všetci obyvatelia Ruskej federácie oslavujú 23. február. Inguši a Čečenci si v ten deň pripomínajú výročie násilného presídlenia, deportácie do strednej Ázie a na Sibír. Pre Čečencov sa výročie stalinských deportácií stalo dňom smútku, spomienok na svojich blízkych a príbuzných, Dňom obrody čečenského národa.

 

Deň obrancov vlasti je v Rusku jediným dňom v kalendári sviatkov, keď muži majú zákonité právo dostať od žien darčeky, blahoželania a pozdravy. Sviatok sa slávi podľa Zákona o Dňoch vojenskej slávy (víťazných dňoch) Ruska z roku 1995. Na základe rozhodnutia Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, je 23. február od roku 2002 v Ruskej federácii dňom pracovného pokoja.

 

Poslanci Štátnej dumy 18. januára 2006 rozhodili, že z oficiálneho názvu sviatku sa vylúči spojenie "Deň víťazstva Červenej armády nad cisárskymi vojskami Nemecka (z roku 1918)" a slovo obrancov sa bude (v ruštine) uvádzať v jednotnom čísle, teda sviatok je Deň obrancu vlasti.

 

Pre mnohých obyvateľov Ruska je tento sviatok "dňom mužov", ktorí slúžia v armáde alebo v silových štruktúrach vôbec. Avšak aj napriek tomu veľká väčšina ruských rodín 23. februára blahoželá všetkým mužom "bez rozdielu" - od tých najmenších až po najstarších.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona