Putin prehovoril otvorene o príkaze k anexii Krymu

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 11:53 • 2 min
Putin prehovoril otvorene o príkaze k anexii Krymu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v televíznom dokumente otvorene prehovoril o príkaze k anexii ruského Krymu v januári 2014. Informuje o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

V trajleri, ktorý v nedeľu odvysielala ruská štátna televízia Rossija 1, sa navyše zmieňuje aj o nočnej porade s lídrami bezpečnostných služieb o akcii na záchranu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. "Zasadnutie sa skončilo asi o 7. hodine ráno," povedal ruský prezident o nočnej schôdzke z 22. na 23. februára 2014. "Keď sme sa lúčili, povedal som svojim kolegom: Musíme začať pracovať na tom, aby sme Krym vrátili späť k Rusku".

 


Štyri dni neskôr prevzalo ťažko ozbrojené neoznačené elitné komando kontrolu nad regionálnym parlamentom na Kryme. Ten následne na krátkom zasadnutí odhlasoval uskutočnenie referenda o pripojení polostrova k Rusku. Ukrajina obvinila Moskvu z vojenskej invázie. Kremeľ tvrdenia, že ide o ruských vojakov, dlho vytrvalo odmietal.


V dokumente, ktorého vysielací čas zatiaľ nie je zverejnený, hovorí Putin aj o úteku Janukovyča a ruskej operácii na jeho záchranu. "Inak by ho zabili," vyhlásil. Ako dodal, boli pripravení na to, "odviezť ho z Donecka po suchu, po vode alebo letecky".


Proruský politik utiekol do východného mesta Doneck 22. februára po masových pouličných protestoch v Kyjeve. Následne sa objavil v juhoruskom Rostove a na Ukrajinu sa odvtedy nevrátil. Na východe vypukol ozbrojený konflikt, z ktorého Kyjev opäť obviňuje Rusko. Ruskí predstavitelia akékoľvek priame zasahovanie popierajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies