Putin požiadal Kurza, aby Rakúsko zorganizovalo jeho schôdzku s Trumpom

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 12:25 • 2 min
Putin požiadal Kurza, aby Rakúsko zorganizovalo jeho schôdzku s Trumpom

WASHINGTON - Ruský prezident Vladimir Putin požiadal rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, aby zorganizoval jeho schôdzku s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. S odvolaním sa na vysokopostavený európsky zdroj to v piatok napísal denník Wall Street Journal (WSJ) s tým, že schôdzka by sa konala toto leto vo Viedni.

slovakia

left justify in out

WSJ dodal, že Putin požiadal Kurza o usporiadanie schôdzky s Trumpom počas svojej utorkovej oficiálnej návštevy vo Viedni. "Kancelár sľúbil, že Trumpa osloví," dodal citovaný zdroj.

Podľa WSJ Rakúsko informovalo Spojené štáty, že je pripravené zorganizovať na svojom území schôdzku najvyšších predstaviteľov Ruska a USA. Biely dom je s Putinovou prosbou adresovanou Kurzovi oboznámený a zvažuje ju, dodal denník.

 

Agentúry RIA Novosti a TASS v piatok s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj vo Washingtone informovali, že "hoci obaja lídri (Putin a Trump v minulosti) už hovorili o možnosti zorganizovania stretnutia, momentálne (z Bieleho domu) nemáme čo oznámiť".

 

Agentúra RIA Novosti v piatok s odvolaním sa na kremeľský zdroj napísala, že "uvažujeme o prezidentskom summite a v rozhovoroch s americkými partnermi sa objavuje táto otázka. Ale zatiaľ neexistujú žiadne dohody."

 

Podľa zdrojov WSJ chce ruská strana summit Putin-Trump usporiadať na neutrálnom území. Podľa novín ruský vodca zvažuje možnosť stretnutia s Trumpom v júli, keď bude na zahraničnej ceste v Európe, kde sa zúčastní bruselského summitu NATO a navštívi Britániu.

 

WSJ podľa ruskej agentúry TASS píše, že Kurz má v úmysle diskutovať o tejto otázke na budúci týždeň v Berlíne s americkým veľvyslancom v Nemecku Richardom Grenellom. Denník uvádza, že Grenell je považovaný za jedného z tých amerických vládnych úradníkov pôsobiacich v Európe, ktorí majú k Trumpovi a jeho okoliu najbližšie. Kurz verí, že práve Grenell pomôže otvoriť priamy komunikačný kanál s Trumpom s cieľom zorganizovať stretnutie oboch lídrov vo Viedni.

 

Zahraničné médiá v poslednom čase už viackrát informovali o prípravách schôdzky Putina s Trumpom. Kremeľ podľa agentúry Interfax odmietal tieto informácie potvrdiť. Lídri Ruska a Spojených štátov sa osobne stretli dvakrát: vlani v júli počas summitu G20 v Hamburgu a vlani v novembri v rámci summitu APEC vo Vietname. Absolvovali aj niekoľko telefonátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona