Putin potvrdil výrazné zníženie cien plynu a zbraní v Arménsku

NETKY.SK • 3 December 2013, 08:41 • 2 min
Putin potvrdil výrazné zníženie cien plynu a zbraní v Arménsku

JEREVAN - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok potvrdil zníženie cien plynu pre Arménsko. Urobil tak počas prítomnosti v kaukazskej krajine, v ktorého hlavnom meste v čase jeho návštevy demonštrovalo približne tisíc ľudí, pričom viac ako sto z nich skončilo v putách polície.

slovakia

left justify in out

Putin po rokovaniach s prezidentom Seržom Sarsgjanom deklaroval úsilie o všemožnú pomoc Arménsku v záujme jeho vstupu do Rusmi vytvorenej colnej únie. Podľa Putina bude cena za tisíc kubických metrov plynu na úrovni 189 dolárov, čo je oveľa menej v porovnaní s ostatnými odberateľmi ruského plynu. Pomoc sa má týkať aj zníženia cien za zbrane, na ktorých nákupe od Moskvy si vláda v postsovietskej krajine zakladá. Dôvodom je predovšetkým dlhodobé napätie vo vzťahoch susedným Azerbajdžanom.

Arménsky prezident neočakávane v septembri oznámil, že sa rozhodol pripojiť Arménsko k colnej únii, do ktorej už patria okrem Ruska i Bielorusko a Kazachstan, čím zmaril nádeje Jerevanu na podpísanie asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s EÚ. Túžbou Putina je vytvorenie colnej únie na čele s Moskvou, ktorá bude základom budúcej Eurázijskej ekonomickej únie s vlastným výkonným orgánom a jednotnou menou. Nespokojenci s takýmto smerovaním krajiny v pondelok na protest pochodovali centrom Jerevanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies