Putin: Postup Ruska na Kryme vlani zabránil vývoju podobnému situácii v Donbase

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 11:47 • 2 min
Putin: Postup Ruska na Kryme vlani zabránil vývoju podobnému situácii v Donbase

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Rusko svojím rozhodným postupom vlani na Kryme odvrátilo rozpútanie takého konfliktu, aký sa teraz odohráva na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Keď sme na Kryme konali pomerne tvrdo a rozhodne, vychádzal som z toho, že sú (tam) možné rovnako tragické dôsledky, aké teraz vidíme v Donbase," uviedol Putin v dokumente nazvanom "Krym. Cesta k domovine", ktorý odvysielal televízny kanál Rossija-1.

 

"Práve pre to, aby sme zabránili takémuto vývoju, boli sme nútení podniknúť nevyhnutné opatrenia na zabezpečenie slobodného vyjadrenia vôle krymského obyvateľstva," konštatoval Putin. Podľa neho "konečným cieľom bolo dať ľuďom príležitosť vyjadriť svoj názor na to, ako chcú ďalej žiť," uviedol pri vysvetľovaní sporného referenda. Referendum iniciovalo nové silno proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

 

Rusko anektovalo Krymský polostrov a mesto Sevastopol po referende, ktoré sa tam uskutočnilo 16. marca 2014 a väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie - dovtedy ukrajinského územia - k Rusku.

 

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku.

 

Nová ukrajinská vláda i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona