Putin pohrozil znížením dodávok plynu do EÚ, ak ho bude Ukrajina kradnúť

NETKY.SK • 16 Október 2014, 19:31 • 2 min
Putin pohrozil znížením dodávok plynu do EÚ, ak ho bude Ukrajina kradnúť

BELEHRAD - Rusko zníži dodávky plynu do Európy, ak bude Ukrajina kradnúť z tranzitného plynovodu plyn pre vlastnú spotrebu. Vyhlásil to dnes počas návštevy v Belehrade ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podľa vlastných slov "dúfa", že k tomu nedôjde. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Moskva 16. júna zastavila export plynu na Ukrajinu, ktorá ruskému štátnemu koncernu Gazprom nezaplatila za predchádzajúce dodávky. Dôvodom sú spory medzi oboma stranami o cenu plynu. Existujú však obavy, že Ukrajina by mohla počas zimy odčerpať z potrubia plyn určený pre Európu.
   

"Môžem vás znova ubezpečiť, že k žiadnej kríze pri spolupráci v energetike, z ktorej by bolo možné obviniť Rusko, nedôjde," uviedol Putin, ale zároveň dodal, že existuje veľké riziko ohrozenia jeho prepravy. A pohrozil, že ak Moskva zistí, že Ukrajina podobne ako v roku 2008 bez povolenia odčerpáva plyn z potrubia, tak rovnako ako v minulosti zníži objem dodávok o ukradnuté množstvo.
     

Rusko je najväčším dodávateľom plynu do Európskej únie, pokrýva zhruba 30 % jej celkovej spotreby. Okrem toho, únia odoberá polovicu z týchto dodávok cez ukrajinskú vetvu plynovodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies