Putin podpísal zákon zakazujúci popieranie nacistických zločinov

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 20:47 • 2 min
Putin podpísal zákon zakazujúci popieranie nacistických zločinov

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes zákon, na základe ktorého bude popieranie nacistických zločinov a skresľovanie úlohy Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne trestným činom, ktorý sa bude trestať až piatimi rokmi väzenia.

slovakia

left justify in out

Zákon, ktorý sa podľa jeho kritikov pokúša obmedziť slobodu slova a ulahodiť konzervatívnym Rusom, tiež kriminalizuje verejné zneuctenie pamätníkov vojny.
     

Kremeľ využil druhú svetovú vojnu, aby zjednotil spoločnosť, ktorá podľa Putina stratila po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 svoje morálne hodnoty, napísala agentúra Reuters.
     

Pre Rusov sa stalo riskantným spochybňovať oficiálny postoj, ktorý velebí vojnové úspechy bývalého sovietskeho vedenia a zľahčuje jeho omyly. Nový zákon zakazuje "úmyselné šírenie falošných informácií o aktivitách ZSSR počas rokov druhej svetovej vojny".
     

Predstavitelia Ruska a ruské médiá opakovane spomínali nacistické Nemecko počas konfrontácie Moskvy so Západom pre Ukrajinu. Februárové zvrhnutie ukrajinského proruského prezidenta označili za prevrat, ktorý uskutočnili sčasti "neonacistické" sily.
     

Nezávislá televízna stanica Dožď musela tento rok prestať vysielať po tom, ako sa opýtala mladých divákov, či sa mal Leningrad (terajší Petrohrad) vzdať nemeckým vojskám a zachrániť životy ľudí v obliehanom meste namiesto toho, aby za druhej svetovej vojny vydržal 872 dní obliehania na úkor ľudských životov.
     

Na blogera Viktora Šenderoviča sa zniesla vo februári vlna kritiky zo strany stúpencov Kremľa, keď prirovnal olympiádu v Soči k olympiáde v Berlíne v roku 1936, ktorú Adolf Hitler využil, aby vylepšil imidž nacistického Nemecka.
     

Skúsený televízny moderátor Vladimir Posner o zákone po predložení jeho návrhu povedal, že cieľom je "zatvoriť ústa žurnalistom, historikom a spisovateľom". Vyjadril obavy, že "prakticky zakáže kritiku Stalina... pre vážne omyly, ktoré viedli k smrti státisícov našich vojakov".
     

Kritici Kremľa hovoria, že Putin, ktorý je pri moci od roku 2000, využíva legislatívu, súdne prípady a ďalšie páky na to, aby utužil svoju kontrolu počas svojho súčasného mandátu, ktorý získal napriek silným protestným akciám v rokoch 2011-12. Putin obvinenia poprel.
     

Putin dnes podpísal aj zákon zakazujúci používanie vulgárneho jazyka v literatúre, masmédiách, na koncertoch, divadelných predstaveniach, v zábavných programoch a filmoch. Legislatíva nadobudne platnosť 1. júla, informovala agentúra ITAR-TASS.
     

Dokument stanovuje pokutu za používanie vulgárneho slovníka na všetkých verejných podujatiach, pričom určuje, ktoré výrazy a slovné spojenia nie sú v súlade s ruským knižným jazykom. Pokuta za porušenie zákona bude pre jednotlivca v prepočte približne 40-50 eur, pre štátnych úradníkov 80-100 eur a pre právnické osoby 805-1006 eur. Za opakovaný priestupok zákon ráta s ešte vyššími sumami, ako aj zákazom podnikateľskej činnosti na tri mesiace.
     

Prezident tiež podpísal zákon sprísňujúci pravidlá pre blogerov, čo má podľa oponentov režimu potlačiť kritiku na internete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies