Putin podpísal zákon o ukončení monopolu Gazpromu na vývoz plynu

NETKY.SK • 3 December 2013, 07:20 • 2 min
Putin podpísal zákon o ukončení monopolu Gazpromu na vývoz plynu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podpísal zákon, ktorým sa ruší monopol Gazpromu na vývoz plynu. Informovala o tom ruská agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Gazpromu síce ostane monopol na export plynu prostredníctvom plynovodov, nový zákon však umožní ostatným ruským producentom vyvážať na zahraničné trhy skvapalnený zemný plyn (LNG). Ukončenie monopolu Gazpromu schválila horná komora ruského parlamentu minulý týždeň a čakalo sa už len na podpis prezidenta.

Z novej situácie by mali najviac vyťažiť nezávislý producent plynu Novatek a štátny ropný koncern Rosnefť, ktoré majú veľké plány v oblasti LNG. Zamerať sa chcú najmä na rastúci a na energie náročný ázijský trh. Práve ten by mohol pomôcť zdvojnásobiť podiel Ruska na svetovom trhu so skvapalneným plynom do roku 2020 z terajších zhruba 4,5 %.

Novatek sa spojil s čínskou spoločnosťou CNPC a francúzskym ropným koncernom Total v projekte skvapalňovania plynu na polostrove Jamal a Rosnefť počíta s LNG terminálom na ruskom Ďalekom východe. V súčasnosti jediným funkčným LNG komplexom v Rusku je komplex na Sachaline, ktorý kontroluje konzorcium na čele s Gazpromom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies