Putin podpísal zákon o homosexuálnej propagande

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 07:36 • 2 min
Putin podpísal zákon o homosexuálnej propagande

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o zákaze propagácie homosexuality pred neplnoletými, ktorý jednomyseľne odobrili obe komory ruského parlamentu. Sporná norma tak v nedeľu vstúpil do platnosti.

slovakia

left justify in out

Ruský líder na margo kritiky legislatívy ešte počas utorňajšej návštevy Fínska uviedol, že "nejde o sankcionovanie homosexuálov, ale ochranu detí". "Nezasahujte do našich záležitostí," dodal.

Schválená norma zakazuje propagáciu "netradičných sexuálnych vzťahov" ako aj homosexuálnych podujatí. Porušením zákona bude aj tvrdenie, že homosexuálny zväzok je rovnocenný s heterosexuálnym. Nový zákon podľa kritikov povedenie k ešte väčšej represii voči homosexuálom. Odporcovia zákona tvrdia, že jeho hlavným cieľom nie je ochrana detí, ale okresanie práv homosexuálov. Prívrženci zas hovoria, že nový zákon má zabrániť propagácii homosexuality v televízii a rozhlase a chrániť tak zdravý rozvoj. 

Za porušenie nového zákona môžu úrady udeliť pokutu až 100 000 rubľov (2500 eur) pre jednotlivcov a až milión rubľov (25 000 eur) pre organizácie, ktoré legislatívu porušia. Zákon umožňuje trestať za jeho porušenie aj cudzincov, ktorým bude hroziť väzenie a deportácia. Do platnosti by pritom už čoskoro mala vstúpiť aj zákonná norma zakazujúca adopcie ruských sirôt homosexuálnymi alebo nezosobášenými pármi z krajín, kde sú povolené sobáše osôb rovnakého pohlavia. Legislatíva teda zasiahne 14 krajín sveta vrátane Francúzska, Belgicka, Španielska, Nórska, Švédska či Kanady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona