Putin podpísal zákon, ktorý Rusku umožní nerešpektovať rozhodnutia ESĽP

NETKY.SK • 15 December 2015, 08:42 • 2 min
Putin podpísal zákon, ktorý Rusku umožní nerešpektovať rozhodnutia ESĽP

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý Rusku umožní vyhlásiť rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva za protiústavné. Informovala o tom dnes agentúra Interfax.

slovakia

left justify in out

Zákon dáva ruskému Ústavnému súdu právu určiť, či v žalobách vynesených proti Rusku plniť verdikty medzištátnych orgánov na ochranu práv a slobôd človeka, a to najmä ESĽP.

 

Putin tento zákon podpísal v pondelok, keď sa objavil aj na oficiálnom vládnom webe, uviedol Interfax.

Zákon prijala Štátna duma 4. decembra tohto roku a Rada federácie ho schválila 9. decembra. Platnosť nadobudol dňom zverejnenia.

 

Podľa znenia zákona sa Ústavný súd pri rozhodovaní ohľadom spomínaného druhu verdiktov riadi princípom nadradenosti Ústavy Ruskej federácie rozhodnutiam medzinárodných či nadnárodných súdov.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vo svojom komentári na túto tému uviedol, že priorita ruského práva nad rozhodnutiami ESĽP neprotirečí Európskej konvencii o ochrane práv človeka a Rusko nemá ani v pláne prestať byť jej signatárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona