Rusko už nebude členom Medzinárodného trestného súd

NETKY.SK • 16 November 2016, 14:06 • 2 min
Rusko už nebude členom Medzinárodného trestného súd

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vydal výnos, na ktorého základe Rusko prestáva byť účastníkom Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC), de facto členom tohto súdu.

slovakia

left justify in out

Podľa Putinovho výnosu má byť generálny tajomník OSN upovedomený o rozhodnutí ruskej vlády, ktoré odsúhlasili aj najvyššie justičné orgány i Vyšetrovací výbor Ruska (SKR). Putinov výnos nadobudol platnosť svojím zverejnením.

 

Tento Putinov výnos bol vydaný deň po tom, čo ICC v holandskom Haagu zverejnil svoje stanovisko týkajúce sa Ukrajiny a Ruska, keď situáciu na území Krymského polostrova a tamojšieho prístavného mesta Sevastopol prirovnal k medzinárodnému ozbrojenému konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom.

 

"Dostupné informácie potvrdzujú, že situácia na území Krymu a Sevastopolu sa rovná medzinárodnému ozbrojenému konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciu," uvádza sa vo výročnej Správe o predbežnom skúmaní (2016), ktorú vydala prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová.

 

"Medzinárodný ozbrojený konflikt sa začal najneskôr 26. februára 2014, keď Rusko vyslalo príslušníkov svojich ozbrojených síl, aby bez súhlasu ukrajinskej vlády ovládli časti ukrajinského územia," píše sa v správe ICC.

 

"Zákon o medzinárodnom ozbrojenom konflikte sa vzťahuje aj na obdobie po 18. marci 2014 v tom zmysle, že situácia na území Krymu a Sevastopola sa fakticky rovná pretrvávajúcej okupácii," uvádza sa v ďalej texte ICC.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona