Putin podpísal kontroverzné návrhy k protiteroristickému zákonu

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 14:06 • 2 min
Putin podpísal kontroverzné návrhy k protiteroristickému zákonu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes sériu pozmeňujúcich návrhov k protiteroristickému zákonu. Informoval o tom v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Navrhované zmeny už pri svojom prerokúvaní v parlamente vyvolali obavy ľudskoprávnych organizácií o dodržiavanie základných slobôd v Rusku a kritiku zo strany opozície. Novými právnymi normami sa okrem iného v Rusku zavádza povinnosť, aby operátori mobilných sietí pol roka archivovali obsah SMS a rozhovorov. Doteraz museli pol roka archivovať len informáciu o samotnom spojení, nie o obsahu komunikácie. Aj toto obdobie sa po dnešnom hlasovaní predĺžilo, a to na tri roky. Informáciu o nadviazaní spojenia musia rok archivovať aj poskytovatelia internetového pripojenia. Obsah, vrátane videozáznamov, si povinní archivovať šesť mesiacov.

 

Telekomunikačné spoločnosti už avizovali, že po schválení tohto zákona budú musieť uchovávať obrovské objemy dát, čo si vyžiada aj veľké dodatočné investície. V zjavnej snahe upokojiť podnikateľov sa dnes Peskov pred novinármi vyjadril, že Putin podpísal i výnos, ktorým inštruuje vládu, aby dohliadla a prípadne aj pozmenila implementáciu pozmeňujúcich návrhov, keby firmám spôsobovali finančné riziko.

 

Duma v rámci navrhovaných zmien schválila aj trestnú zodpovednosť za neohlásenie závažného trestného činu. Trestnú zodpovednosť za teroristickú čin budú mať v Rusku už osoby od 14 rokov veku. Zákon navrhuje definovať v trestnom zákonníku aj pojem medzinárodný terorizmus a stanoviť zaň maximálny trest - doživotné odňatie slobody. Zákon definuje aj pojem "zdroj financovania terorizmu".

 

Ako informovala agentúra Interfax, zákon umožňuje spoločnosti Pošta Ruska preverovať, či sa v poštových zásielkach nenachádzajú výbušné zariadenia alebo jedy. Zamestnanci pošty tiež nesmú umožniť prepravu zbraní, výbušniny, jedovatých rastlín a zvierat, drog, jedov, peňazí a rýchlo sa kaziacich výrobkov. Na kontrolu obsahu zásielok môžu zamestnanci pošty používať röntgenové prístroje, detektory kovov a plynu a laboratórne a iné prístroje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies