Putin podpísal dohodu o strategickom partnerstve s odštiepeneckým Abcházskom

NETKY.SK • 24 November 2014, 16:04 • 2 min
Putin podpísal dohodu o strategickom partnerstve s odštiepeneckým Abcházskom

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes dohodu o strategickom partnerstve s Abcházskom, ktoré sa v roku 1992 jednostranne odtrhlo od Gruzínska.

slovakia

left justify in out

Putin a abcházsky prezident Raul Chadžimba podpísali dokument v ruskom čiernomorskom letovisku Soči, informovala agentúra DPA.
     

Gruzínsko označilo rusko-abcházsku dohodu za prvý krok k anexii. Vyvolala protesty aj v samotnom Abcházsku, kde kritici hovoria o oslabovaní nezávislosti regiónu zo strany Ruska.
     

Putin ale zdôrazňoval, že dohoda zdvojnásobí finančnú pomoc Moskvy regiónu. Za implementáciu dohody zaplatí Moskva na budúci rok v prepočte takmer 90 miliónov eur.
     

Podobnú zmluvu Rusko plánuje uzavrieť aj s Južným Osetskom, informovali minulý týždeň regionálne médiá.
     

Abcházsko sa oddelilo od Gruzínska počas občianskej vojny v rokoch 1992-1993 - po rozpade Sovietskeho zväzu. Moskva uznala región, spoločne s gruzínskym odštiepeneckým Južným Osetskom, za nezávislé štáty po päťdňovom rusko-gruzínskom konflikte v roku 2008. Suverenitu oboch regiónov uznalo iba niekoľko štátov sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona