Putin podpísal dekrét, ktorý uznáva dokumenty obavyteľov Doneckej a Luhanskej oblasti

NETKY.SK • 18 Február 2017, 20:44 • 2 min
Putin podpísal dekrét, ktorý uznáva dokumenty obavyteľov Doneckej a Luhanskej oblasti

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, podľa ktorého sa budú v Ruskej federácii uznávať rôzne formy dokladov a evidenčné čísla vozidiel vydané ukrajinským občanom a osobám bez štátnej príslušnosti, trvale žijúcim na východe Ukrajiny na území Doneckej a Luhanskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Podľa dnes zverejneného stanoviska tlačovej služby Kremľa, citovanej agentúrou TASS, má dekrét "chrániť práva a slobody jednotlivcov a občanov", pričom sa riadi "všeobecne uznávanými zásadami a normami medzinárodného humanitárneho práva".

 

V dekréte sa konštatuje, že uvedené opatrenia platia dočasne, kým sa na základe dohôd z Minska neurovná situácia v Doneckej a Luhanskej oblasti.

 

Rusko bude okrem iného uznávať doklady totožnosti, doklady o vzdelaní a (alebo) o kvalifikácii, rodný list, doklad o sobáši alebo rozvode či osvedčenie o evidencii vozidla.

 

Občania Ukrajiny a osoby bez štátnej príslušnosti s trvalým pobytom na území Donecka a Luhanska budú tiež môcť vstupovať a opúšťať územie Ruskej federácie bez víz s osobnými dokladmi vydanými príslušnými orgánmi týchto oblastí a platnými na ich území.

 

"Ruský prezident Vladimir Putin spravil osudové rozhodnutie. Je to ďalší znak toho, že naša republika dosiahla štátnosti. Dnes sme o krok bližšie k medzinárodnému uznaniu našej suverenity," povedala hlava Luhanskej republiky Igor Plotnitský.

 

"Tento dekrét dokazuje, že Rusko pokračuje v presadzovaní práva brániť naše životy, kultúru, jazyk a našu dôstojnosť. Ak je naša vlasť neoblomná a stojí po našom boku a podporuje náš boj, potom je náš boj sptavodlivý, naše obete nie sú márne a naše nádeje sú oprávnené," povedala hlava Doneckej republiky Alexander Zacharčenko.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vysvetlil, prečo prezident Putin podpísal tento dekrét. "Jasne sa v ňom hovorí, že bol podpísaný z humanitárnych dôvodov, pokiaľ nebudú splnené dohody z Minska. Prezidentský dekrét uznal občianske preukazy obyvateľov Donbasu, a tak môžu vstúpiť do Ruska legálne a užívať ruské železnice a lietadlá," povedal Lavrov a dodal, že počas rokovaní takzvanej Normandskej štvorky sa touto témou nezaoberali.

 

Po vypuknutí ukrajinskej krízy v roku 2014, viac ako milión obyvateľov Donbsského regiónu požidalo o status utečenca a o dočasnú strechu nad hlavou v Rusku. Podľa ruského federálneho migračného strediska, viac ako milión ľudí odišlo do Ruska po vypuknutí občianskej vojny na Ukrajine. Z nich sa asi 600-tisíc rozhodlo usadiť v Rusko na stálo. 

 

Kyjev začal so špeciálnymi vojenskými operáciami na východe Ukrajiny v apríli 2014 po tom, čo miestni obyvatelia odmietli novú ukrajinskú vládu, ktorá sa dostala k moci po puči.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies