Putin po rokovaní s Porošenkom vyzval na realizáciu dohôd z Minska

NETKY.SK • 18 Október 2014, 08:14 • 2 min
Putin po rokovaní s Porošenkom vyzval na realizáciu dohôd z Minska

MILÁNO - Dohody z bieloruského Minska ani jedna zo strán ukrajinského konfliktu plne neimplementovala, povedal dnes šéf Kremľa Vladimir Putin po schôdzke s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom na okraji Fóra Ázia-Európa (ASEM) v talianskom Miláne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Východiskovým bodom pre urovnanie konfliktu musia byť podľa Putina dohody z Minska. "Bohužiaľ, tieto dohody nerealizuje ani jedna zo strán, či už domobrana Novoruska alebo zástupcovia Ukrajiny," citovala ruského prezidenta agentúra TASS.
      

Zástupcovia Kyjeva a proruských separatistov sa v septembri v Minsku okrem iného zaviazali k prímeriu, vytvoreniu nárazníkovej zóny, stiahnutiu ťažkej bojovej techniky či výmene zajatcov. Putin ďalej povedal, že Moskva je pripravená prispieť k hľadaniu riešenia. "Pokúsime sa asistovať, sprostredkovať a hľadať prijateľné riešenia," zdôraznil. Zároveň naliehal na čo najrýchlejšie vymedzenie demarkačnej línie medzi stranami konfliktu.
      

Podľa agentúry RIA Novosti sa Putin vyjadril aj k zákonu o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti. "Poznám reakcie a hodnotenia zo strany predstaviteľov Novoruska. Možno tento dokument nie je ideálny, ale je to krok správnym smerom. Očakávame, že aj toto sa použije na konečné riešenie problémov v bezpečnostnej oblasti," dodal Putin.
      

V zmysle zákona, ktorý Porošenko podpísal, ukrajinská vláda a ďalšie výkonné orgány budú môcť podpísať dohodu s miestnymi správnymi orgánmi o sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a iných záležitostiach. Miestne správne orgány budú oprávnené zúčastňovať sa na vymenovaní justičných predstaviteľov. Podľa dokumentu bude mať ruština a ďalšie jazyky rovnocenné postavenie ako ukrajinčina. Štát bude musieť garantovať právo používať ruštinu a ďalšie jazyky vo verejnom i súkromnom styku. Zákon tiež stanovuje usporiadanie predčasných komunálnych volieb na 7. decembra. Proruskí separatisti obsah zákona odmietajú požadujúc nezávislosť na Kyjeve a avizujúc voľby už na začiatok novembra.

 

Putin počíta s dohodou o stiahnutí cudzincov bojujúcich v Donbase

Ruský prezident Vladimir Putin je presvedčený, že sa mu podarí dohodnúť s "kolegami" na budúcnosti cudzincov, vrátane Rusov, bojujúcich na Ukrajine, informovala agentúra RIA Novosti. Putin to podľa nej uviedol po dnešných rokovaniach, ktoré absolvoval počas Fóra Ázia-Európa (ASEM) v talianskom Miláne.
      

Šéf Kremľa reagoval na novinársku otázku o tom, aký prístup sa očakáva v súvislosti s ruskými dobrovoľníkmi, ktorí bojujú na východe Ukrajiny, či už za separatistov alebo prokyjevské sily, napríklad, či ich neplánujú amnestovať, keďže v podstate porušujú zákon. "Myslím si, že ak budú vznikať takéto problémy, budú sa musieť riešiť v súlade s platnou legislatívou... Ale upozorňujem, že na Ukrajine bojujú nielen občania Ruskej federácie. Médiá európskych krajín taktiež prinášajú správy o tom, že v zóne konfliktu bojujú ľudia z Európy, či už na jednej alebo druhej strane. Myslím si, že sa s kolegami dohodneme," konštatoval Putin a dodal, že hlavné je to, "ako teraz zastaviť krviprelievanie".
      

Dohody, ktoré zástupcovia Kyjeva a separatistov uzavreli v septembri v Minsku, predpokladajú okrem iného stiahnutie cudzincov bojujúcich v Donbase, pripomenula RIA Novosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies