Putin plánuje vytvoriť štátny investičný fond

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 13:48 • 2 min
Putin plánuje vytvoriť štátny investičný fond

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin plánuje vytvoriť štátny investičný fond, ktorý by pomohol krajine znížiť závislosť od peňazí zo Západu a zvýšiť investície do domácej produkcie. Informovali o tom agentúra Reuters a britský portál BBC s odvolaním sa na Putinov prejav na ekonomickom fóre v Petrohrade.

slovakia

left justify in out

Okrem toho Putin sľúbil podporu ruským bankám. Podľa analytikov sa tak prezident usiluje presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, že ruská ekonomika je sebestačná a dokáže prežiť sama.
      

Rusko však dováža veľa technologických zariadení zo zahraničia, a to aj pre svoje kľúčové odvetvie, ktorým je ťažba ropy a plynu. A je tiež závislé od prístupu k financiám z tzv. západných štátov.
      

Prezident Putin preto sľúbil, že podporí veľké domáce banky. Presnejšie, pomôže systémovo dôležitým bankám s kapitalizáciou, aby stúpla ich úverová kapacita a mohli poskytovať ruským firmám peniaze na ďalší rozvoj s prijateľnými úrokmi. Ruské banky totiž negatívne zasiahla kríza na Ukrajine. A na dôvažok, výkon ruskej ekonomiky v 1. kvartáli klesol a Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že aj v tomto štvrťroku sa zníži, čo znamená recesiu. Banky v Rusku tak budú potrebovať väčšie rezervy na zlé, nesplácané úvery.
      

A v dôsledku sankcií, ktoré uvalili USA a Európska únia na vybrané ruské firmy a podnikateľov blízkych Putinovi za anexiu Krymu, čelí Rusko odlivu investorov. Podľa centrálnej banky v Moskve, v prvých troch mesiacoch roka odtiekol z Ruska kapitál v hodnote 64 miliárd USD (46,96 miliardy eur), čo je viac ako za celý minulý rok.
      

Putin preto chce ruským firmám pomôcť získať prístup k lacným investíciám, chce obmedziť import a "vrátiť trh domácim výrobcom", a to ako v oblasti zariadení pre energetiku, tak textilu a potravín. Plánuje preto vytvoriť štátny fond, aby pomohol ruským firmám rozšíriť výrobu a nahradiť dovoz zo Západu domácou produkciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona