Putin označil internet v Rusku za projekt americkej spravodajskej služby CIA

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 08:37 • 2 min
Putin označil internet v Rusku za projekt americkej spravodajskej služby CIA

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes internet za projekt americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a komentoval ruský webový vyhľadávač Yandex, čím spôsobil prudký pokles jeho akcií. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Putin sa vyjadril na mediálnom fóre v Petrohrade, kde zároveň zdôraznil, že internet ako projekt CIA "sa ako taký stále rozvíja". Ak chce Rusko odolať tomuto vplyvu, musí podľa Putinových slov "bojovať za svoje záujmy" on-line.
      

Ruskému prezidentovi sa istý blogger sťažoval, že zahraničné webové stránky, ako aj Yandex, webový vyhľadávač, ktorý sa v Rusku používa viac než Google, zhromažďujú dáta na serveroch uložených v iných krajinách, čo môže podkopať bezpečnosť Ruska. 
      

Putin vo svojej odpovedi zmienil nešpecifikovaný tlak, ktorý bol vyvíjaný na Yandex v počiatočných rokoch jeho existencie, pričom kritizoval túto spoločnosť za to, že je registrovaná v Holandsku "nielen z daňových dôvodov, ale aj ohľadom iných zreteľov". Hoci Putin neuviedol žiadne konkrétne hrozby, akcie Yandexu klesli na newyorskej burze Nasdaq o päť percent.
      

Kremeľ sa horlivo usiluje o uplatnenie väčšej kontroly nad internetom, ktorý opoziční aktivisti, nemajúci možnosť vystupovať v televízii, využívajú na prezentovanie svojich myšlienok, ako aj organizovanie protestných akcií.
      

Ruský parlament tento týždeň schválil zákon požadujúci, aby tamojšie webové stránky charakteru sociálnych sietí ponechali svoje servery v Rusku a zhromažďovali všetky informácie o svojich používateľoch na dobu najmenej pol roka. Podnikatelia blízki Putinovi teraz kontrolujú i najväčšiu ruskú sociálnu sieť VKontakte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona