Putin očakáva Rusko v prvej päťke svetových ekonomík do 3 rokov

NETKY.SK • 12 Apríl 2012, 06:51 • 2 min
Putin očakáva Rusko v prvej päťke svetových ekonomík do 3 rokov

Putin očakáva Rusko v prvej päťke svetových ekonomík do 3 rokov

slovakia

left justify in out

img

Rusko by sa čoskoro mohlo zaradiť do skupiny piatich najväčších ekonomík sveta, uviedol dnes v parlamente ruský premiér Vladimir Putin, ktorý vystúpil na pôde Štátnej dumy vo funkcii predsedu vlády posledný raz. "Odhadujeme, že v najbližších dvoch až troch rokoch sa Rusko dostane z pohľadu parity kúpnej sily do skupiny piatich najväčších ekonomík sveta," povedal premiér. 
      Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) sa ekonomika Ruska radila z pohľadu parity kúpnej sily v roku 2010 na 8. miesto na svete a za rok 2011 sa pravdepodobne posunula na 6. miesto.
      Putin zároveň prisľúbil zlepšenie podnikateľského prostredia. Práve to by malo byť základom rastu ekonomiky. Dodal, že vláda predloží do parlamentu do konca roka návrh zákona na zlepšenie podnikateľského prostredia a vytvorí post ombudsmana na podporu práv investorov.
      Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska vzrástol v minulom roku o 4,3 %, na druhej strane však krajina zaznamenala rekordný odlev kapitálu na úrovni 84 miliárd USD (64,05 miliardy eur). To naznačuje, že dôvera investorov v budúcnosť ruskej ekonomiky klesá.
      Investori sa dlhodobo sťažujú najmä na korupciu a nadmernú byrokraciu. Odchádzajúci prezident Dmitrij Medvedev tiež zaradil otázku zlepšenia podnikateľského prostredia medzi svoje priority, no výraznejší úspech v tejto oblasti nedosiahol.

Zdroj: TASR/AP, Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies