Putin obvinil Ukrajinu, že bráni vyšetreniu júlového pádu boeingu

NETKY.SK • 10 November 2014, 14:37 • 2 min
Putin obvinil Ukrajinu, že bráni vyšetreniu júlového pádu boeingu

PEKING - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil dnes ukrajinskú vládu zo zasahovania do vyšetrovania pádu lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti na východe Ukrajiny, pri ktorom v júli zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

slovakia

left justify in out

Nezávislí vyšetrovatelia tragédie mali doteraz len veľmi málo možností dostať sa na miesto pádu lietadla, ktoré sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami. 
     

Malajzijský premiér Najib Razak, ktorý sa dnes s Putinom stretol v rámci pekinského summitu krajín Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC), vyzval na ústretovosť pri sprístupnení miesta pádu lietadla. Putin však namietal proti tvrdeniu, že vyšetrovaniu údajne bránia proruskí separatisti a označil za "úplne neopodstatnené" výroky, že "miesto pádu je kontrolované tzv. proruskými separatistami". 
     

"To nie oni, ale druhá strana sústavne ostreľuje miesto (pádu lietadla) a neumožní, aby sa tam pracovalo," upozornil Putin a dodal, že Rusko podporuje úplné a nezávislé vyšetrenie okolností pádu civilného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti.
     

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla. Kyjevská vláda incident pripisuje proruským separatistom a obviňuje Moskvu z ich vyzbrojovania a iných foriem pomoci. Obe strany však obvinenia popierajú.
     

Európske vlády sa vyhýbajú otvorenému označeniu vinníka, ale americký minister zahraničných vecí John Kerry krátko po páde lietadla povedal, že existujú silné dôkazy o tom, že stroj zostrelili Moskvou podporovaní separatisti.
     

Holandská vláda, ktorá v prípade vedie dve vyšetrovania, zatiaľ nedospela k záveru, kto je zodpovedný za zrútenie sa lietadla. Podľa predbežnej vyšetrovacej správy, ktorú Haag zverejnil v septembri, malajzijské civilné dopravné lietadlo sa na Ukrajine zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov".
     

Malajzijský premiér Razak na stretnutí s Putinom citoval tieto závery predbežného vyšetrovania a dodal, že v tomto štádiu vyšetrovania je ešte stále viac otázok než odpovedí na ne. Zdôraznil, že najdôležitejšie teraz je "mať prístup na miesto pádu" lietadla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies