Putin obhajoval predaj raketového systému Iránu

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 15:00 • 2 min
Putin obhajoval predaj raketového systému Iránu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin obhajoval dnes rozhodnutie povoliť zastavenú dodávku raketových systémov protivzdušnej obrany S-300 Iránu s tým, že to zvýši bezpečnosť v regióne vo svetle konfliktu v Jemene.

slovakia

left justify in out

"Za súčasných podmienok v regióne, najmä v súvislosti s udalosťami v Jemene, sú takéto zbrojné dodávky odstrašujúcim prostriedkom," citovala agentúra DPA vyjadrenie Putina počas televízneho programu, v ktorom odpovedá na otázky občanov.
     

Putin vyhlásil, že dodávky zbraní z USA na Blízky východ zďaleka prevyšujú ruské. Zopakoval svoj argument, že systémy S-300 sú výlučne obranné, pričom rozhodnutie uvoľniť ich dodávku je gestom dobrej vôle po dosiahnutí rámcovej dohody o iránskom jadrovom programe na rokovaniach Teheránu so šiestimi veľmocami.
     

"Nijako to neohrozuje Izrael," povedal Putin. Zdôraznil, že pre Rusko je zmluva o dodaní systémov S-300 Iránu zaujímavá aj finančne, keďže má hodnotu okolo 900 miliónov dolárov.
     

Putin okrem toho povedal, že Rusko očakáva od Francúzska vrátenie preddavku, ak mu nedodá dve vrtuľníkové lode Mistral. Francúzsko dodávku pozastavilo v dôsledku napätia vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom po vypuknutí ukrajinskej krízy.
     

Moskva podľa Putina nebude v takom prípade žiadať pokuty ani ďalšie platby navyše. Nedodanie lodí nepoškodí vojenský potenciál ruských námorných síl, dodal s tým, že Rusko si lode objednalo, aby posilnilo vzťahy s Francúzskom, píše agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies