Putin nevidí na dohode nacistov a sovietov nič zlé

NETKY.SK • 6 November 2014, 18:22 • 2 min
Putin nevidí na dohode nacistov a sovietov nič zlé

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nepovažuje dohodu medzi niekdajším nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom za nič zlé.

slovakia

left justify in out

Putin, medzi ktorého záľuby patrí aj história, sa tak vyjadril počas stredajšieho stretnutia s mladými historikmi v Moskve. Podľa jeho slov vtedajší sovietsky blok dohodou známou ako Pakt Ribbentrop-Molotov sledoval cieľ nezapojiť sa do ozbrojeného konfliktu. Putin, ktorého slová zverejnil britský denník Daily Telegraph, na stretnutí historikov okrem iného vyzval na preskúmanie okolností vedúcich k vypuknutiu druhej svetovej vojny. Západných historikov totiž obviňuje zo snahy "ututlať" Mníchovskú dohodu, prostredníctvom ktorej sa Británia a Francúzsko v roku 1938 snažili územnými ústupkami uspokojiť nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

 

"(Britský premiér Neville) Chamberlain prišiel a zamával kusom papiera a povedal: Priniesol som vám mier, keď sa vrátil do Londýna (z Mníchova). Na to Churchil, myslím, malej skupine ľudí niekde povedal: A je to, vojna je teraz nevyhnutná. Pretože kompromis s agresorom v podobe hitlerovského Nemecka bol jasne vedúci k veľkému ozbrojenému konfliktu a niektorí ľudia to pochopili. Sovietsky zväz podpísal zmluvu o neútočení s Nemeckom. Ľudia vravia: Ach, to je zlé. Ale čo je zlé na tom, že Sovietsky zväz nechcel bojovať, čo je na tom zle?" cituje prezidenta portál Daily Telegraph odvolávajúci sa na Kremeľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona