Putin nedovolí, aby Snowdenova kauza poškodila vzťahy s USA

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 09:45 • 2 min
Putin nedovolí, aby Snowdenova kauza poškodila vzťahy s USA

ČITA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes naznačil, že nedovolí, aby žiadosť bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena o dočasný azyl v Rusku vykoľajila vzťahy krajiny so Spojenými štátmi. Uviedla to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Snowden, ktorého USA obviňujú z prezradenia podrobností o špionážnych programoch americkej vlády, sa nachádza od 23. júna v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremeťjevo. Snowden chce zostať v Rusku, kým nenájde útočisko v inom štáte, a preto podal oficiálnu žiadosť o dočasný azyl.

Na otázku, či "Snowdenova aféra" vrhne tieň na septembrový americko-ruský summit v Moskve, Putin novinárom povedal: "Dvojstranné vzťahy, podľa môjho názoru, sú oveľa dôležitejšie než ťahanice o činnosti tajných služieb." Putin, ktorý je na návšteve sibírskeho mesta Čita, neuviedol, či očakáva, že Rusko poskytne dočasný azyl Snowdenovi. Prezident však zopakoval, že Moskva upozornila Američana, že musí prestať s aktivitami, ktoré môžu uškodiť Spojeným štátom.

Podľa agentúry DPA Snowdenov ruský právnik Anatolij Kučerena oznámil, že jeho klient Putinovu podmienku prijal, hoci ju spočiatku odmietal. Snowden (30) uviazol na moskovskom letisku koncom júna po prílete z Hongkongu, pretože USA mu zrušili platnosť pasu. Američan tvrdí, že Spojené štáty mu bránia odletieť do Latinskej Ameriky, kde mu ponúkli azyl Venezuela, Nikaragua a Bolívia. Podľa jeho slov totiž USA vytvárajú nátlak na všetky krajiny, aby mu nepomohli uniknúť pred americkou spravodlivosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies