Putin nedopatrením na zozname zločincov: Fínsko sa ospravedlnilo

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 08:27 • 2 min
Putin nedopatrením na zozname zločincov: Fínsko sa ospravedlnilo

Helsinki - Fínsko sa v stredu ospravedlnilo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za to, že polícia omylom zaradila jeho meno na zoznam nežiaducich osôb spojených s kriminálnou činnosťou. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V snahe vyhnúť sa diplomatickej roztržke so svojím historicky dominantným susedom, Fínsko urýchlene odstránilo Putinovo meno zo zoznamu, ktorý nie je prístupný verejnosti. Na skutočnosť, že zoznam obsahuje aj meno ruského prezidenta, poukázala fínska televízia MTV3.

Polícia potvrdila prítomnosť Putinovho mena na zozname i to, že meno bolo z neho už vymazané. "Chcem sa hlboko ospravedlniť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za tento nesprávny registračný údaj," uviedla fínska ministerka vnútra Päivi Räsänenová vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Podľa polície nie je zatiaľ známe, akým spôsobom sa Putinovo meno dostalo na zoznam, pričom vyšetrovanie stále prebieha. Šéf fínskej polície označil incident za poľutovaniahodný. "Takéto udalosti sa dejú iba veľmi zriedka a sú neakceptovateľné," zdôraznil.

Fíni sú voči svojmu mocnému susedovi obozretní, nakoľko ich krajina bojovala proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu v takzvanej Zimnej vojne v rokoch 1939-1940 a v takzvanej Pokračovacej vojne v rámci druhej svetovej vojny, píše Reuters.

Odvtedy sú vzťahy medzi oboma krajinami priateľské, pričom Fínsko sa vyhýba uplatňovaniu akejkoľvek politiky, vrátane členstva v NATO, ktorá by mohla Rusko vyprovokovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies