Putin označil výzvy na zrušenie technologického pokroku v záujme prírody za hlúposť

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 09:07 • 2 min
Putin označil výzvy na zrušenie technologického pokroku v záujme prírody za hlúposť

JEKATERINBURH – Ruský líder na II. Globálnom summite o výrobe a industrializácii (GMIS) povedal, že na diskusiu o probléme spájania dlhodobého rozvoja, prirodzeného blahobytu a vysokej kvality života pre ľudí je potrebná „hlboká, zmysluplná diskusia“.

slovakia

left justify in out

Podľa neho „dochádza k tomu, že svet je nútený upustiť od pokroku, ktorý v najlepšom prípade umožní zachovať situáciu a vytvoriť miestny blahobyt pre vyvolených, zatiaľ čo stovky miliónov ľudí na planéte sa budú musieť vyrovnať s tým, čo majú dnes, respektíve s tým, čo nemajú - prístup k čistej vode, potravinám, vzdelávaniu a iným úspechom civilizácie“.

 

„Takáto archaická cesta nikam nevedie, je to cesta len k novým konfliktom,“ tvrdí ruský líder. Podľa jeho názoru „výsledkom tohto prístupu je migračná kríza v Európe a USA. (...) Absolútna, slepá viera v jednoduché, účinné, ale neefektívne riešenia vedie k problémom. Mám na mysli také prístupy ako úplné odmietnutie jadrovej alebo uhľovodíkovej energie, výnimočnú stávku na existujúce alternatívne zdroje energie,“ zdôraznil Putin.

 

Prezident si položil otázku: „Budú ľudia žiť pohodlne na planéte, na ktorej bude nasadený plot z veterných turbín a pokrytý niekoľkými vrstvami solárnych panelov? (...) Ako sa u nás hovorí, namiesto toho, aby sme upratali dom, zametáme smetí pod koberec,“ zhodnotil takýto prístup k ochrane prírody Putin. Ako príklad uviedol veternú generáciu, pri vývoji ktorej ochrancovia prírody zabudli na zomierajúcich vtákov. „Oni (veterné stanice) sa tak trasú, že červy vyliezajú zo zeme. Naozaj to nie je vtip, je to vážny dôsledok použitia moderných metód výroby energie. Nehovorím, že toto nie je potrebné rozvíjať. Samozrejme, že je, ale nemalo by sa zabúdať na problémy s tým spojené,“ dodal.

 

Environmentálne výzvy

 

Hlava štátu vidí riziká zhoršenia environmentálnych výziev v súčasnom rýchlom technologickom rozvoji, ak sa neprijmú ochranné opatrenia. Prezident poznamenal, že zrýchľujúca sa technologická transformácia radikálne mení tvár priemyselných odvetví, mení zásady výrobných a obchodných modelov a vývoj v oblasti systémov umelej inteligencie alebo 3D tlače má veľký vplyv na efektívnosť riadenia a produktivitu. „Zdalo sa, že tu je nový priemysel, bez rúr a telefónov, tá postindustriálna spoločnosť bez environmentálnych rizík. Avšak nádej, že samotná technológia zachráni planétu pred rastúcim ľudským vplyvom, bola do veľkej miery ilúziou. Degradácia prírody a podnebia pokračuje a stále viac a viac sa prejavuje sucho, neúroda plodín, prírodné katastrofy,“ povedal ruský prezident.

 

Vladimír Putin poznamenal, že „klimatické zmeny v Rusku pociťujú veľmi akútne a teplota v našej krajine rastie 2,5 krát rýchlejšie ako na celej planéte“. Ak sa nič neurobí, rýchly technologický rozvoj nevyhladí, ale naopak zhorší celý komplex environmentálnych problémov vrátane klimatických zmien a vyčerpania zdrojov. Zvýšenie výroby a spotreby energie na tradičných princípoch zároveň nevyhnutne znamená nové riziká a ďalšiu zmenu klímy.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies