Putin navštívi Japonsko zrejme 15. decembra

NETKY.SK • 11 Október 2016, 18:42 • 2 min
Putin navštívi Japonsko zrejme 15. decembra

MOSKVA - Tokio očakáva, že ruský prezident navštívi Japonsko koncom tohto roka, uvažuje sa o 15. decembri. Informoval o tom dnes japonský veľvyslanec v Moskve Tojohisa Kodzuki na schôdzke s predsedom zahraničného výboru Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) Konstantinom Kosačevom.

slovakia

left justify in out

"Návšteva Vladimira Putina v Japonsku bude najdôležitejšou udalosťou tohto roka," zdôraznil japonský veľvyslanec.


Ako pripomenula agentúra TASS, Putin a japonský premiér Šinzó Abe sa stretli 2. septembra vo Vladivostoku v rámci zasadnutia Východného ekonomického fóra. Abe po schôdzke oznámil, že Putin navštívi Japonsko 15. decembra. Schôdzka sa má konať v Abeho rodnom meste Nagato v prefektúre Jamaguči. Abe taktiež povedal, že s Putinom by sa mal stretnúť ešte novembri v Peru, a to na summite krajín Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).


Abe na septembrovom zasadnutí Východného ekonomického fóra vyzval Putina, aby obe krajiny ukončili územný spor o Kurilské ostrovy, konečne uzatvorili mierovú dohodu a začali "novú epochu" vo vzájomných vzťahoch. Neexistenciu mierovej dohody medzi oboma susedmi viac ako 70 rokov po skončení druhej svetovej vojny označil za nenormálny stav.
Putin naznačil ochotu na dialóg: "Minulosť nás nesmie rušiť na ceste do budúcnosti. Dúfam, že problémy vyriešime spoločne."


Rusko a Japonsko sa už niekoľko desiatok rokov snažia vypracovať mierovú dohodu. Hlavnou prekážkou sú Kurilské ostrovy ležiace medzi ruským polostrovom Kamčatka a japonským ostrovom Hokkaido, ktoré po druhej svetovej vojne pripadli Sovietskemu zväzu a Japonsko si robí nárok na ich južnú časť. V roku 1956 bola podpísaná spoločná deklarácia o ukončení vojnového stavu Sovietskym zväzom a Japonskom, mierová dohoda však stále neuzrela svetlo sveta.


Na Kurilských ostrovoch žije asi 20.000 Rusov. Moskva nedávno posilnila svoju vojenskú prítomnosť na spornom súostroví.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona