Putin navrhol posilniť spoluprácu s Čínou a strednou Áziou

NETKY.SK • 12 September 2014, 11:24 • 2 min
Putin navrhol posilniť spoluprácu s Čínou a strednou Áziou

DUŠANBE - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval dnes vyvinúť ďalšie úsilie na posilnenie spolupráce s Čínou a bývalými sovietskymi republikami v strednej Ázii. Jeho výzva prišla krátko po tom, ako EÚ oznámila uvalenie nových sankcií proti Rusku v dôsledku jeho postupu voči Ukrajine.

slovakia

left justify in out

"Domnievam sa, že je potrebné ďalej zlepšovať našu súčinnosť voči aktuálnym výzvam," vyhlásil dnes Putin na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktorý sa koná v tadžickom Dušanbe. Putin prišiel s návrhom aktualizovať program obchodno-ekonomickej spolupráce ŠOS z roku 2003 a prijať plán jeho realizácie. 
      

Ruský prezident podľa agentúry RIA Novosti vysvetlil, že globálna ekonomika sa ešte nezotavila z krízy; poukázal aj na to, že súčasné "politické riziká a obmedzenia" túto situáciu zhoršujú - spôsobujú priame škody globálnemu podnikateľskému prostrediu a medzinárodnému obchodnému a finančnému systému.  

 

ŠOS vznikla v roku 2001. Jej zakladajúcimi členmi sú Čína, Rusko, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan. Pozorovateľskými krajinami sú Mongolsko, India, Irán a Pakistan. Medzi členmi ŠOS sú tak dve svetové veľmoci a na území organizácie je viac zdrojov ropy a zemného plynu, než kontrolujú štáty združené v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies