Vladimír Putin nariadil začať očkovanie proti koronavírusu

NETKY.SK • 2 December 2020, 17:21 • 2 min
Vladimír Putin nariadil začať očkovanie proti koronavírusu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin nariadil podpredsedníčke vlády Tatyane Golikovej, aby budúci týždeň začala s rozsiahlym očkovaním proti koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Ako upresnil hlava ruského štátu, predtým diskutovalGolikovou a premiérom Michailom Mishustinom o tempe výroby liekov na COVID-19.

 

 

„Viem, že u nás už boli vyrobené alebo budú vyrobené v najbližších dňoch viac ako dva milióny dávok – výroba prvej vakcíny na svete proti koronavírusovej infekcii Sputnik V dosiahne túto úroveň. To nám dáva príležitosť začať, ak nie hromadne, tak aspoň rozsiahle očkovanie a samozrejme, ako bolo dohodnuté, v prvom rade budú sa očkovať dve rizikové skupiny – lekári a učiteľa," poznamenal Putin.

 

Ruský priemysel je podľa prezidenta pripravený na rozsiahle očkovanie. „Urobme tento prvý krok,“ povedal líder Ruskej federácie počas videokonferencie venovanej otvoreniu multifunkčných lekárskych stredísk ministerstva obrany.

 

 

Goliková uviedla, že krajina má možnosť „začať s rozsiahlym očkovaním už v decembri“. Dodala, že v súčasnosti prebieha hodnotenie prioritných skupín obyvateľstva.

 

Ako na konci novembra poznamenal minister zdravotníctva Michail Murashko, rizikové skupiny pre koronavírus zahŕňajú zdravotníckych pracovníkov, učiteľov, sociálnych pracovníkov, ako aj staršie osoby a osoby trpiace cukrovkou, obezitou, hypertenziou. Podľa neho, v roku 2021 môže počet ľudí očkovaných proti koronavírusu dosiahnuť niekoľko desiatok miliónov.

 

Prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Peskov zasa zdôraznil, že očkovanie proti COVID-19 sa bude vykonávať dobrovoľne a postupne, berúc do úvahy geografický charakter krajiny a skladovacie vlastnosti vakcíny.

 

 

Šéf Ruského priameho investičného fondu Kirill Dmitriev predtým informoval, že inštitúcia dostala žiadosti z viac ako 20 krajín o nákup miliardy dávok vakcíny Sputnik V. Rusko sa dohodlo na výrobe v piatich krajinách. Do obehu bolo už vypustených viac ako 117-tisíc dávok a do konca roka plánujú vyrobiť viac ako dva milióny.

 

Pre obyvateľstvo Ruskej federácie bude očkovanie bezplatné. V boji proti koronavírusu sú dôležité aj rúška a gély na dezinfekciu, ktoré si môžete zaobstarať aj objednaním na shop.netky.sk.

 

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona