Ruskí vojaci bránili obsadené letisko v Beľbeku paľbou do vzduchu!

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 09:14 • 2 min
Ruskí vojaci bránili obsadené letisko v Beľbeku paľbou do vzduchu!

MOSKVA - Proruské jednotky, ktoré sa v uplynulých dňoch zmocnili leteckej základne v Beľbeku na Krymskom polostrove, vypálili dnes niekoľko varovných výstrelov po tom, ako sa skupina asi 300 ukrajinských vojakov domáhala návratu k svojej práci. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Skupina zhruba desiatich proruských ozbrojencov, ktorí hliadkujú na letisku, neozbrojených ukrajinských vojakov varovala, aby sa nepribližovali. Pohrozili, že v prípade neuposlúchnutia ich výzvy, budú strieľať. 

Podľa agentúry UNIAN situácia na miestach dislokácie ukrajinských ozbrojených síl na Kryme bola v noci nadnes pokojná. Zaznamenali však dva neúspešné pokusy o prienik do areálu štábu ukrajinského vojenského námorníctva.

Žiadnu aktivitu nezaznamenali ani po vypršaní ultimáta, ktoré ruská Čiernomorská flotila údajne v pondelok dala posádkam dvoch ukrajinských vojnových lodí zakotvených v Sevastopole, informovala AP.

Obe ukrajinské lode dnes ráno naďalej kotvili v prístavisku v Sevastopole. V pondelok však zdroje na ukrajinskom ministerstve obrany informovali, že posádky dostali od ruskej strany ultimátum, že sa dnes do 05.00 h miestneho času musia vzdať, alebo lode budú obsadené ruskými vojakmi. Hovorca ruského rezortu obrany Vladimir Anikin v pondelok večer poprel existenciu takéhoto ultimáta. 

Zdroj v štábe ruskej Čiernomorskej flotily v pondelok večer poprel aj správy o ultimáte, ktoré ukrajinským jednotkám na Kryme údajne dal veliteľ flotily generál Alexander Vitko. Ukrajinské jednotky na Kryme sa mali dnes do 05.00 h miestneho času vzdať, inak ruské sily zaútočia na celom polostrove. 

"To je úplný nezmysel," citovala predstaviteľa agentúra Interfax-AVN. "Zvykli sme si na každodenné obvinenia z vykonávania nejakých vojenských akcií vo vzťahu k našim ukrajinským kolegom," dodal. 

Ukrajina obviňuje Rusko z vojenskej invázie na svojom území. Moskva, ktorá neuznáva nové ukrajinské vedenie, tvrdí, že cieľom jej konania je ochrana etnických Rusov žijúcich na Kryme a v ostatných častiach Ukrajiny.

 

Peskov dodal, že vojenské cvičenia, o ktorých Moskva poprela, že by mali spojitosť s udalosťami na Ukrajine, boli úspešné.
      

Vojenské manévre sa uskutočnili v západnej časti Ruska - v oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, pripomenula agentúra Reuters.

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vojakom, ktorí sa zúčastnili na tohtotýždňových vojenských cvičeniach na západe krajiny, aby sa vrátili na základňu. Podľa ruských tlačových agentúr to dnes vo vyhlásení uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies