Putin nariadil previerku bojovej pripravenosti Severnej flotily

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 10:02 • 2 min
Putin nariadil previerku bojovej pripravenosti Severnej flotily

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes ako najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl vydal rozkaz na plnú bojovú pohotovosť Severnej flotily a jednotiek Západného vojenského okruhu. Plná bojová pohotovosť je vyhlásená v rámci vopred neohlásenej previerky bojovej pripravenosti.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ministra obrany Sergeja Šojgu.

Previerka bojovej pripravenosti sa týka 38.000 vojakov, 3360 kusov bojovej techniky, 41 vojnových lodí, 15 ponoriek, 110 lietadiel a vrtuľníkov, spresnil Šojgu.

 

Ako minister spresnil, hlavným cieľom previerky "je posúdiť schopnosť jednotiek Severnej flotily plniť úlohy súvisiace so zaručením vojenskej bezpečnosti Ruskej federácie v oblasti Arktídy". Počas manévrov sa uskutoční aj nácvik výsadku jednotiek osobitného určenia na veľké vzdialenosti a útoku na nepriateľa. Previerka by mala trvať päť dní - od dnes do soboty.

 

Šojgu vysvetlil, že posilnenie bojových schopností ruských ozbrojených síl je nutné v súvislosti s novými výzvami a "novým ohrozením bezpečnosti Ruska". Dodal, že treba venovať aj pozornosť stavu znovuvytvorenej jednotky strategických síl v oblasti Arktídy.

 

Ruské ozbrojené sily počas uplynulých dvoch týždňov začali vojenské cvičenia v rôznych častiach krajiny, a to bez ohľadu na reakciu západných štátov, ktoré v súvislosti s tým vyjadrili znepokojenie z nárastu aktivít ruskej armády. Ruské ministerstvo obrany deklarovalo, že príprava armády je vnútornou vecou každého štátu.

 

RIA Novosti minulý týždeň informovala, že počas marca sa na juhu a východe Ruska uskutočnia veľké manévre delostreleckých jednotiek. Námorné manévre sa konajú nielen v Baltickom mori, ale aj v Japonskom na východe Ruska.

 

Od nástupu Sergeja Šojgu do funkcie ministra obrany sa v Rusku začalo s praxou vopred neavizovaných vojenských cvičení, ktoré sú skúškou bojovej pripravenosti jednotlivých útvarov. Cieľom previerok je ukázať reálny stav v armáde a naučiť vojakov všetkých stupňov reagovať rýchlo v čase ohrozenia.

 

Podľa údajov ruského ministerstva obrany sa od roku 2013 na území Ruskej federácie uskutoční priemerne 3500 vojenských cvičení do roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies