Putin na výročie anexie Krymu: Rusko prekoná všetky ťažkosti

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 18:36 • 2 min
Putin na výročie anexie Krymu: Rusko prekoná všetky ťažkosti

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil dnes na veľkom zhromaždení neďaleko moskovského Kremľa, ktoré sa konalo na prvé výročie pripojenia Krymu a mesta Sevastopol k Ruskej federácii.

slovakia

left justify in out

V prejave okrem iného ubezpečil, že Rusko prekoná terajšie ťažkosti, za ktoré podľa neho môžu jeho zahraniční neprajníci. Takéto pokusy namierené voči Rusku sú však podľa neho len zbytočnou stratou času.

 

"Samozrejme, že si poradíme so všetkými problémami a ťažkosťami, ktoré sa nám snažia spôsobiť zvonku," povedal ruský prezident na zhromaždení v Moskve, na ktorom sa podľa agentúry TASS zišlo okolo 110.000 ľudí.

 

Putin tiež zdôraznil strategický význam Krymského polostrova pre Rusko, a to nielen pre súčasnosť, ale aj z pohľadu histórie. "Uvedomili sme si, že Krym nie je len územie. Toho máme dosť. Je to otázka historických koreňov, zdrojov duchovna a štátnosti," vyhlásil šéf Kremľa.

 

Vyjadril tiež pripravenosť Moskvy urobiť všetko pre to, aby Ukrajina čo najskôr prekonala súčasné ťažké obdobie a aby sa obnovili normálne vzťahy medzi oboma krajinami. Putin v tejto súvislosti odsúdil "extrémny nacionalizmus", ktorý podľa neho doviedol Ukrajinu do terajšieho poľutovaniahodného stavu.

 

Rusko anektovalo Krymský polostrov a mesto Sevastopol po spornom referende, ktoré sa tam uskutočnilo 16. marca 2014 a väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie - dovtedy ukrajinského územia - k Rusku.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies