Putin môže vojnu ukončiť kedykoľvek, vyhlásil štátny tajomník

NETKY.SK • 29 Júl 2022, 09:09 • 2 min
Putin môže vojnu ukončiť kedykoľvek, vyhlásil štátny tajomník

BRATISLAVA – Ruský prezident Vladimir Putin môže vojnu na Ukrajine ukončiť kedykoľvek príkazom na stiahnutie svojich vojsk z územia susedného štátu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus v diskusii v TASR TV. Aj keď by takýto scenár umožnil postupné uvoľnenie sankcií a začiatok obchodovania, Klus ho v tomto čase nepovažuje za reálny. Sankcie však podľa neho postupne zhoršujú ekonomickú situáciu v Rusku.

 

Za dobrú správu pokladá aj to, že Ukrajina vykazuje schopnosť brániť sa. „Je s tým spojená permanentná žiadosť Ukrajiny, aby sme ďalej dodávali vojenský materiál,“ pripomenul.

 

      

Štátny tajomník nepovažuje za pravdepodobné, aby sa v dohľadnej dobe vrátili ukrajinská a ruská strana k rokovaniam o ukončení. „Súvisí to najmä s tým, že predstavy Ruskej federácie o návrate k rokovaciemu stolu hovoria prevažne o tom, že musíme akceptovať status quo, ktorý nastal na bojisku,“ konštatoval.

 

img

 

Dodal, že takáto východisková pozícia je pre Ukrajinu neprijateľná. Ak by západná pomoc umožnila Ukrajine postupne vyrovnať vojenskú prevahu Ruskej federácie, prejsť do protiútoku a začať získavať niektoré územia späť, šancu na rozhovory by to podľa Klusa zvýšilo.

 

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj vyhlásil Rusko za štátneho podporovateľa terorizmu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona