Putin: Moskva bude musieť reagovať na protiraketový štít NATO

NETKY.SK • 28 Máj 2016, 07:11 • 2 min
Putin: Moskva bude musieť reagovať na protiraketový štít NATO

ATÉNY - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Moskva bude musieť reagovať na americký protiraketový štít odvetným opatrením.

slovakia

left justify in out

Poľsko a Rumunsko zároveň varoval pred tým, že by sa mohli ocitnúť v hľadáčiku ruských rakiet, keďže sa na ich území sa postupne aktivuje systém protiraketovej obrany NATO, ktorý Moskva vníma ako hrozbu pre svoju bezpečnosť.

 

Putin svoje doposiaľ najostrejšie slová na adresu amerického protiraketového štítu vyslovil počas svojej dvojdňovej návštevy v Grécku, citovala ho agentúra Reuters.

 

"Ak ešte včera ľudia žijúci v týchto oblastiach Rumunska jednoducho nevedeli, čo to znamená byť v hľadáčiku, tak dnes budeme nútení vykonať určité opatrenia na zaistenie našej bezpečnosti," povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. "Rovnako to platí aj v prípade Poľska," dodal.

 

O aké konkrétne opatrenia by išlo už Putin nespresnil. Uviedol však, že Rusko nie je v tejto veci iniciátorom, ale len reaguje na kroky, ktoré už podnikol Washington.

 

Veľmi jasne sa Putin na tlačovej konferencii vyjadril ohľadne Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. "Pokiaľ ide o Krym, považujeme túto otázku za navždy uzatvorenú. Rusko nebude viesť o tejto téme s nikým žiadne diskusie," uviedol šéf Kremľa.

 

Dotkol sa tiež otázky napätých vzťahov s Ankarou, ktoré sa vyhrotili po tom, ako vlani 24. novembra turecká stíhačka F-16 zostrelila pri hraniciach so Sýriou ruský bombardér Su-24.

 

Putin uviedol, že je pripravený o obnove týchto vzťahov uvažovať, iniciatíva by však musela vzísť zo strany Ankary a tomu podľa jeho slov zatiaľ nič nenasvedčuje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona