Putin: Medzi Ruskom a EÚ nie sú neriešiteľné problémy, navrhuje spojenectvo

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 11:13 • 2 min
Putin: Medzi Ruskom a EÚ nie sú neriešiteľné problémy, navrhuje spojenectvo

MOSKVA - Rusko nevidí nijaké neriešiteľné problémy vo vzťahoch s EÚ a vyzýva na dialóg o širokom spektre tém, ale na druhej strane zatiaľ nevidí ústretovosť, uviedol ruský prezident Vladimir Putin vo svojom článku pre grécky denník Kathimerini.

slovakia

left justify in out

Putin napísal, že "Rusko vychádza z nutnosti budovania rovnoprávneho a skutočného partnerského dialógu s EÚ o širokom spektre otázok - od uvoľnenia vízového režimu až po vytvorenie spojenectva v energetike". Uviedol však, že na druhej strane "zatiaľ nevidíme pripravenosť ísť po tejto vzájomne výhodnej a perspektívnej ceste".

 

Moskva si podľa neho myslí, že "problémy vo vzťahoch Ruska s EÚ nie sú neriešiteľné".

 

Putin upozornil, že na to, aby sa obe strany vrátili k mnohostrannému partnerstvu, sa "treba len vzdať škodlivej logiky hry na jednu bránku", ale navzájom rešpektovať svoje názory i záujmy.

 

Článok bol zverejnený pred Putinovou návštevou Grécka a ruský prezident v tejto súvislosti upozornil, že zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a EÚ sa prejavuje aj na dynamike obchodného obratu s Gréckom. Putin poukázal na to, že obzvlášť silno to pocítili grécki poľnohospodári.

 

Podľa Putina sa Rusko a EÚ teraz ocitli na križovatke, keď "je nutné odpovedať na otázku, ako vidíme budúcnosť našich vzťahov" a ich smerovanie.

 

Vyjadril v tejto súvislosti presvedčenie, že z udalostí na Ukrajine treba urobiť príslušné závery a "pristúpiť k vytvoreniu zóny ekonomickej a humanitárnej spolupráce v oblasti od Atlantického po Tichý oceán, ktorá by sa opierala o architektúru rovnoprávnej a nedeliteľnej bezpečnosti".

 

Putin sa domnieva, že významným krokom na tejto ceste by sa mala stať "harmonizácia európskych a eurázijských integračných procesov". Podľa neho realizácia tohto návrhu je o to potrebnejšia, že Európa "zápasí s rastom konkurencie zo strany iných centier súčasného sveta".

 

"Je zjavné, že zabezpečiť starému kontinentu dôstojné miesto v nových medzinárodných pomeroch je možné len spojením potenciálov všetkých európskych krajín vrátane Ruska," napísal Putin.

 

Putinova návšteva Grécka sa začne 27. mája, pripomína agentúra TASS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona