Putin: Janukovyč nemá politickú budúcnosť, v Kyjeve by ho však zavraždili

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 13:07 • 2 min
Putin: Janukovyč nemá politickú budúcnosť, v Kyjeve by ho však zavraždili

MOSKVA - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč "nemá politickú budúcnosť", ale v prípade, že by zostal doma, by bol zavraždený.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na tlačovej konferencii ruský prezident Vladimir Putin.
      

Putin sa podľa vlastných slov s Janukovyčom stretol pred dvoma dňami v Rusku a zosadený ukrajinský prezident je "zdravý a v bezpečí". Janukovyč splnil všetky podmienky dohovoru s ukrajinskou opozíciou z 21. februára a "fakticky sa vzdal všetkej moci", napriek tomu je však stále legitímnym prezidentom Ukrajiny, podotkol Putin. Zároveň dodal, že ak Ukrajina zorganizuje voľby za súčasných podmienok "teroru", Rusko ich výsledky neuzná.
     

V prípade, že Ukrajina nezaplatí plnú sumu za februárové dodávky zemného plynu, jej dlh voči Rusku sa vyšplhá na takmer dve miliardy dolárov, podotkol Putin. Kyjev v súčasnosti Rusku podľa neho dlhuje 1,5- až 1,6 miliárd dolárov. 
      

Ruský štátny plynárenský gigant Gazprom dnes medzitým oznámil, že od 1. apríla ruší zľavu z ceny zemného plynu, ktorú poskytuje Ukrajine.
      

Tí, ktorí zvažujú sankcie voči Rusku, by mali myslieť na škody, ktoré by takéto sankcie mohli spôsobiť, uviedol ďalej Putin.
      

"Všetky hrozby proti Rusku sú kontraproduktívne a škodlivé," dodal. Rusko je podľa neho pripravené hostiť summit G8, ak však "západní lídri nechcú prísť, nemusia", citovala ho agentúra Reuters.
      

Ozbrojené skupiny, ktoré prevzali moc na ukrajinskom polostrove Krym, sú "miestne jednotky domobrany," nie ruskí vojaci, uviedol Putin. Rusko podľa neho nemá v úmysle provokovať separatistické nálady na Kryme.
      

Na Ukrajine došlo k protiústavnému prevratu, pri ktorom armáda prevzala moc, podotkol Putin. Zároveň vyhlásil, že v súčasnosti nie je potrebné použiť vojenskú silu na Kryme. Rusko má možnosť tak urobiť, je to však posledná z možností, dodal.
      

"Rusko si vyhradzuje právo na využitie všetkých alternatív v prípade, že na východe Ukrajiny dôjde k protiprávnosti," uviedol Putin.
      

Moskva "samozrejme" poskytne finančnú pomoc Krymu, dodal ruský prezident, ktorý pred novinármi vo svojej rezidencii Novo Ogarjovo vystúpil prvýkrát od odchodu ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva.
      

Zároveň dodal, že stiahnutie ruského veľvyslanca z Washingtonu by bola "jednou z posledných možností".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies