Putin ide za Castrovcami na Kubu, koná sa summit BRICS

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 17:43 • 2 min
Putin ide za Castrovcami na Kubu, koná sa summit BRICS

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin piatkovým príchodom na Kubu začne svoje šesťdňové turné po krajinách strednej a južnej Ameriky, pričom vrcholom bude jeho účasť na trojdňovom summite združenia BRICS konajúceho sa od utorka v brazílskom meste Fortaleza.

slovakia

left justify in out

Putin na Kubu príde na pozvanie prezidenta Raúla Castra a stretne sa aj s jeho bratom a revolucionárom Fidelom. Témou rokovaní budú spoločné projekty vo viacerých oblastiach. Ruský líder sa z komunistického ostrova následne presunie do Argentíny, kde bude v sobotu rokovať s prezidentkou Cristinou Kirchnerovou. Okrem obchodu bude témou aj spolupráca v oblasti energetiky. Z Buenos Aires sa už Putin presunie do Brazílie, kde pobudne do 16. júla. Okrem iného sa zúčastní aj na nedeľňajšom záverečnom ceremoniáli futbalových majstrovstiev sveta. Od organizátorov totiž preberie pomyselnú štafetu šampionátov, keďže o štyri roky sa MS vo futbale budú konať práve v Rusku.

 

V poradí šiesty summit skupiny BRICS zahŕňajúcej Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Južnú Afriku sa bude okrem iného zaoberať založením rozvojovej banky ako alternatívy k Svetovej banke a MMF. Vytvorenie banky na podporu projektov budovania a rozvíjania infraštruktúry schválili na minuloročnom summite v juhoafrickom Durbane. Súčasťou schôdzky vo Fortaleze bude aj debata o prípadnom prijatí viac ako 40-miliónovej Argentíny, ktorú na summit pozvali Rusi. BRICS v súčasnosti zahŕňa takmer tri miliardy ľudí, teda viac ako 40 percent obyvateľstva celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona