Putin hovoril so sýrskym prezidentom Asadom

NETKY.SK • 14 November 2013, 15:42 • 2 min
Putin hovoril so sýrskym prezidentom Asadom

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a sýrsky prezident Bašár Asad hovorili dnes telefonicky o plánoch na mierovú konferenciu o Sýrii známu ako Ženeva 2, ako aj o pokroku dosiahnutom pri likvidácii sýrskych chemických zbraní. Informoval o tom Kremeľ, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O obsahu telefonického rozhovoru oboch lídrov poskytol Kremeľ len málo informácií, uviedol však, že Putin vyzval Asadovu vládu, aby urobila všetko, čo je v jej silách, na zmiernenie utrpenia sýrskych civilistov. Okrem toho "pozitívne ohodnotil" pripravenosť sýrskej vlády vyslať na plánované ženevské rozhovory svoju delegáciu. Putin zároveň vyslovil znepokojenie nad prenasledovaním kresťanov a iných náboženských menšín zo strany sýrskych extrémistov.

Rusko zastáva postoj, že sýrska opozícia by mala oficiálne schváliť účasť na ženevských rozhovoroch bez predbežných podmienok a úlohou Západu je sformovať z jej zástupcov jednu delegáciu, zatiaľ čo Rusko zaistí účasť sýrskej vlády. Moskve sa tiež nepáči, že Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl sa považuje za skupinu zastrešujúcu celú opozíciu v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies